“FORBES”: Rusija već počela da se priprema za buduće vojne sukobe prema novim pravilima igre

Vojni analitičari američkog Forbs-a smatraju da Rusija posvećuje veliku pažnju razvoju jedinstvenog oružja koje se zasniva na elektromagnetnom impulsu.

U članku se kaže da je elektromagnetni impuls apsolutno stvarna pojava.

Ovaj efekat se može otkriti u eksploziji nuklearnog naboja na maloj visini iznad zemlje. U stvari, ovo je jedan od nekoliko razarajućih faktora nuklearnog oružja, koji, za razliku od drugih, nije toliko izražen.

Oslobađanje takve energije uništava nezaštićenu opremu i sisteme koji koriste elektroniku.

Američki stručnjaci veruju da će oružje razvijeno u Rusiji funkcionisati po istom principu kao i obične mikrotalasne rerne, tj. da će emitovati usmerene elektromagnetne talase.

Analitičari su u bliskoj budućnosti uvereni da će se takvi uređaji koristiti za uništavanje bespilotnih letelica.

“Ovi događaji se uklapaju u koncept ruske odbrane od zapadnih bespilotnih letelica koje vrše izviđanja u blizini ruskih granica”, rekao je stručnjak za bespilotne letelice.

S obzirom na to da će se vrednost robotskih sistema i bespilotnih letelica u bliskoj budućnosti znatno povećati, važnost oružja zasnovanog na novim fizičkim principima biće teško preceniti.

S tim u vezi, veruju Amerikanci, sve ukazuje na to da je Rusija već počela da se priprema za buduće vojne sukobe prema novim pravilima igre.

Borba.info

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …