UHODANI ZAPADNI DRUGARI: Stevo Pendarovski mandat za sastav nove vlade Severne Makedonije poverio Zoranu Zaevu

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski uručio je mandat za formiranje vlade lideru i poslaniku SDSM, bivšem premijeru, Zoranu Zaevu.

Zaev je mandat dobio u ime koalicije “Možemo”, koja je osvojila najviše poslaničkih mesta u Sobranju na vanrednim parlamentarnim izborima.

On ima 20 dana da formira koalicionu vladu, ali je reka da još traju pregovori o formiranju nove parmentarne većine.

Zaev je rekao da je “uveren” da će to biti “stabilna vladu s punim četvorogodišnjim madatom, koja će produžiti pravi put koji vodi ka EU i koja će razvijati koncept ‘Jedno društvo za sve’, oslobođeno bilo kakvih nacionalizama i etničkih predrasuda”.

Lider SDSM je na premijerskom mestu bio od 31. maja 2017. do 4. januara ove godine, kada je podneo ostavku da bi bila formirana tehnička vlada za pripremu i sprovođenje vanrednih parlamentarnih izbora.

Na tim izborima, koji su posle odlaganja zbog epidemije koronavirusa, održani 15. jula, koalciija SDSM “Možemo” je osvojila 46 mandata, a VMRO DPMNE 44 u parlamentu sa 120 mesta.

Najveća albanska partija, DUI, ima 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, partija “Levica” dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.

VMRO DPMNE optužila Pendarovskog za kršenje ustava

Makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE optužila je danas predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog da je prekršio Ustav davanjem mandata za formiranje nove vlade lideru vladajuće SDSM Zoranu Zaevu, iako on nije dokazao da je obezbedio parlametarnu većinu.

Nakon sastanka sa Pendarovskim, lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je rekao je mandat dat da bi se “kupilo vreme” i “dala podrška vladi SDSM i Zoranu Zaevu, za koju je očigledno da je u ovom trenutku nema”.

“Na žalost, kao mnogo puta u prošlosti tako su i ovaj put privatizovane institucije i zarobljene za lični interes, a na račun interesa gradjana. Danas je poslanik Zoran Zaev dobio mandat nakon što je uverio predsednika Stevu Pedarovskog da radi na parlamentarnoj većini”, rekao je Mickoski i istakao da njegova stranka “od danas zamrzava odnos i komunikaciju” sa predsednikom Severne Makedonije.

Pendarovski je danas u podne dao madat za formiranje vlade lideru SDSM i bivšem premijeru Zoranu Zaevu, uz objašnjenje da mandat dobija u ime koalicije “Možemo” koja je osvojila najviše madata na vanrednim parmentarnim izborima.

Nakon toga je u 15.30 lider VMRO DPMNE Mickoski, sa novim poslanicima te stranke, došao u predsedničku rezidenciju “Vila Vodno” da ospori taj potez Pendarovskog i zatraži obrazloženje.

Predsednik Severne Makedonije je posle sastanka izjavio da ne može da čuva madat u fijoci i da mora da ga dodeli u roku od 10 dana od verifikivanja madata poslanicima u parlamentu.

(Beta)

Check Also

Zelenski priteran uza zid! Mora da zove Putina!

Volodimir Zelenski je prelomio u ponedeljak, rekao je da se zalaže za učešće Moskve, na …