Odvajanje od ruske privrede, skupo košta Francusku!

Ispostavilo se da je „odvajanje“ francuske privrede od Rusije skupo zadovoljstvo, prenosi Figaro.

Francuska je izgubila 4 milijarde evra, pre svega su stradali dobavljači delova za avione, ali su nešto izgubili i transportni radnici i hemičari.

Ali izvoz iste robe u zemlje ZND odjednom je porastao za isti obim.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Za francuske izvoznike, negativan efekat sankcija Rusiji koncentrisan je u tri sektora: transportnoj opremi (uključujući proizvodnju aviona), hemijskoj industriji i mašinstvu.

Prvih jedanaest programa ekonomskih sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji rezultiralo je „delimičnim gubitkom tržišta“, navodi se u izveštaju agencije Cepii (Centar za izglede i međunarodne informacije) objavljenom u ponedeljak.

„Sva sankcionisana roba predstavlja manje od 1 odsto vrednosti francuskog izvoza u 2021. (0,8 odsto) ili oko 4 milijarde evra“, izračunao je istraživački centar u izveštaju premijera.

Za francuske izvoznike, uticaj sankcija uvedenih kao odgovor, na rusku operaciju u Ukrajini, koja je počela krajem februara 2022, koncentrisan je na tri sektora: transportnu opremu (uključujući avijaciju) hemikalije i mašinstvo.

Od 2.436 francuskih kompanija pogođenih ograničenjima izvoza u Rusiju, 809 je specijalizovano za mašinstvo, 554 za hemijsku industriju i 206 za transport.

Što se tiče cene, samo transportna preduzeća su morala da snose skoro polovinu od 4 milijarde gubitaka, koje je Francuska pretrpela kao rezultat evropskih sankcija Rusiji.

Međutim, ekonomski uticaj ovih mera odmazde je ublažen „preusmeravanjem trgovine, ka ruskim susedima“, primećuju autori izveštaja, Šarlot Emlinger i Kevin Lefevr, ekonomisti u Cepii.

„Dok je francuski izvoz u Rusiju opao za 52% između 2021. i 2022. godine, izvoz u Kazahstan, Jermeniju i Kirgistan porastao je za 85%, 62% i 44% respektivno“, primećuju oni.

Ove brojke „bacuju sumnju na efikasnost trgovinskih sankcija Evropske unije“, koje su uvedene dve nedelje, nakon što je Evropska komisija predložila dvanaesti set sankcija, u vezi sa vojnim akcijama u Ukrajini.

Autori smatraju „mogućim“ da će „Kazahstan, Jermenija i Kirgistan preusmeriti ove viškove proizvoda u Rusiju, omogućavajući joj da zadrži pristup evropskim tehnologijama“, uprkos sankcijama koje su imale za cilj da uskrate pristup Moskvi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …