Švajcarske službe otkrile kako nestaju svedoci protiv Tačija i OVK

Švajcarski list Tagesancajger objavio je opštiran tekst u kome do detalja navodi sve prepreke za suđenje bivšim pripadnicima OVK koji se nalaze na spisku optuženih za najteže zločine, a svedoci mahom nestaju pod sumnjivim okolnostima ili odbijaju da svedoče.

– Svedoci na Kosovu žive opasno: Stradaju u saobraćajnim nesrećama, vrše samoubistva, odbijaju da svedoče – navodi se u tekstu a prenosi Dojče vele.

– Očito je cilj tog misterioznog poduhvata da se podrije rad međunarodnih tužilaca – piše švajcarski list.

Navodeći da nekadašnji pripadnici tzv. OVK stalno ističu kako je rat sa njihove strane bio „čist“, list piše da Specijalni sud u Hagu još razmatra optužnicu protiv nekadašnjeg političkog komesara UČK, a danas predsednika privrmeenih prištinskih institucija Hašima Tačija i da će odluka o optužnici biti doneta do 24. oktobra.

– Što se datum više bliži, to je jasnije da bivši pobunjenici verovatno imaju nešto da sakriju i da prljavim trikovima pokušavaju da otežaju rad pravosuđa – navodi se u tekstu novinara Envera Robelija.

On piše da dosijei koji su dospeli do ratnih veterana „očito sadrže i imena i adrese zaštićenih svedoka“.

– Nejasno je da li su kopirani dokumenti otuđeni u Hagu, u Euleksovoj centrali u Prištini, ili na nekom drugom mestu – navodi se u tekstu i dodaje da je za Specijalni sud curenje tajnih dokumenata velika havarija.

Robeli podseća na izjavu američkog pravnika Marka Elisa iz međunarodnog udruženja advokata, koji je rekao da bi objavljivanje imena svedoka moglo da izazove kolaps sudskih procesa.

– Kosovski podzemni mediji i vodeći političari ocrnjuju kao izdajnike svedoke navodnih zločina pobunjenika iz UČK. Jedan intimus predsednika Tačija je nedavno označio više boraca za ljudska prava, nezavisnih publicista i opozicionih političara kao srpsku septičku jamu koju valja hitno zabetonirati – piše švajcarski list.

– Godinama se u izveštajima međunarodnih organizacija utvrđuje i kritikuje to što svedoci na Kosovu žive u opasnosti. Stradaju u saobraćajnim nesrećama, vrše samoubistva, odbijaju da svedoče ili ih pronalaze mrtve u automobilima. Poslednjih meseci su dva moguća svedoka Specijalnog suda ubijena pod čudnovatim okolnostima – dodaje se u tekstu u Tagesancajgeru.

Novinar Robeli podseća da je nekadašnjoj glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte to što se dešavalo na Kosovu izgledalo kao omerta, mafijaški zakon ćutanja.

Podsećajući da su posle dolaska trupa NATO 1999. na KiM i „umereni Albanci došli na nišan UČK“, Tagesancajger piše: „Samozvani oslobodioci su gazili preko leševa kako bi prigrabili moć. EU i SAD su se sporazumeli sa moćnicima jer su im garantovali površinsku političku stabilnost. Američki predsednički kandidat Džo Bajden nazvao je Tačija ”Džordžom Vašingtonom Kosova”, a EU ga je prihvatila kao sagovornika.“

U tekstu se dalje ukazuje da ni pravosuđu UN niti evropskoj policijskoj misiji u protekle dve decenije nije pošlo za tukom da izvedu visokorangirane članove tzv. UČK pred lice pravde.

– Kosovskom pravosuđu je naprosto nedostajalo političke volje i nezavisnosti da istražuje protiv Tačija i kompanjona – dodaje ugledni švajcarski list.

To je razlog što je Specijalni sud, iako zvanično kosovski, smešten u Hagu. Do sada je u svojstvu svedoka ili osumnjičenih saslušano oko 250 bivših boraca UČK, a zaštićeni svedoci žive u Švajcarskoj i drugim zapadnim zemljama, navodi list.

– Najnovija sabotaža protiv pravosuđa mnogim kritičkim posmatračima na Kosovu liči na loš mafijaški film – zaključuje Tagesancajger i prenosi reči Bekim Blekaja, aktiviste za ljudska prava: „Šteta je već načinjena. Sada postoji bojazan da će pojedini svedoci odbiti da svedoče iz straha za svoju bezbednost.“

(DW)

Check Also

Zašto su Francuska, Poljska i Rumunija izabrane za rat, sa Rusijom?

Izjave predsednika Makrona o mogućnosti slanja francuskih trupa u Ukrajinu ruska džingoistička javnost doživljava prilično …