Saslušani hakeri iz Niša koje potražuje SAD, branioci pitaju – gde su dokazi

Pred Višim sudom u Beogradu u saslušani su IT-jevci iz Niša, čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države zbog internet prevare, zavere zbog pranja novca i formiranja lažnih investicionih fondova, pri čemu su američki investitori navodno oštećeni za oko 70 miliona dolara.

Američko pravosuđe poziva se na sporazum sa Srbijom o izručenju u slučaju krivičnih dela za koja je zaprećena kazna viša od godinu dana zatvora. Sporazum je potpisan 2016. i prošle godine je stupio na snagu.

Ovo nije sud u severnom Teksasu, ali danas je beogradski Viši sud postupao upravo u ime američkog suda koji je optužio desetoro građana Srbije i državljanku Filipina koja je udata za prvooptuženog i poslao zamolnicu srpskom pravosuđu za izručenje. U zamolnici, međutim, nema izjava svedoka, niti se navode dokazi protiv optuženih.

“Mi na znamo da li je ta optužnica ispitana u dovoljnoj meri da ti dokazi koji su bili osnov za optuženje zaista stoje. Mi nijedan dokaz nismo videli i to je naša glavna zamerka. Niti postoji izjava makar jednog oštećenog iz severnog Teksasa, koji bi rekao – da ja sam uložio pare i mene su oštetili”, kazao je Milan Petrović, advokat prvookrivljenog u predmetu Kristijana Krstića i Ksenije Fejailang.

Ali, po sporazumu koji su SAD i Srbija potpisale 2016, a stupio je na snagu prošle godine, strana koja potražuje lica nije ni dužna da drugoj strani predstavi optužnicu.

“Ne bih iznosio dodatne informacije koje se tiču samog slučaja i da li su ili nisu učinili dela koja im se stavljaju na teret. Mi ovde govorimo isključivo o tome da li ljudi treba ili ne treba da budu izručeni Americi.

Stav odbrane je da ne postoje zakonski uslovi da naši državljani budu izručeni i tražili smo od suda da dođe do odbijanja zamolnice Amerike”, izjavio je Ljubomir Ivanović, advokat dvoje optuženih.

Pred Višim sudom je sada težak zadatak – da oceni da li je stariji Ustav i Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći ili međunarodni ugovor koji je Srbija zaključila sa Amerikom.

“Moj predlog je bio da im se sudi ovde. Jer nema nijednog razloga da se oni isporučuju. Ova država ima kapacitete i sve uslove za tu vrstu suđenja.

Nema nikavog specijalnog razloga da se oni šalju tamo osim tog sporazuma”, ocenjuje Dragoš Cukavac, advokat Nenada Mladenovića.

Vanraspravno veće Višeg suda odluku o izručenju bi moglo da donese već sledeće nedelje, ali potom sledi postupak žalbe i saslušanje stranaka pred većem.

Veće takođe može zatražiti dodatne informacije od američke strane što sve zajedno može trajati više meseci. Do odluke, IT-jevci ostaju u pritvoru.

(N1 Beograd)

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …