Kedmi je otkrio prave razloge sastanka Makrona i Tihanovske

Bivši šef izraelske specijalne službe „Nativ“ Jakov Kedmi ukazao je na cilj francuskog predsednika, koji nastoji da prati svetske političke trendove.

Ambicije francuskog predsednika Emanuela Makrona, usmerene na obnavljanje vodeće uloge njegove države u Evropi, mogu se smatrati razlogom što francuski lider sada pokušava da sledi sve značajne političke trendove.

Ovo mišljenje izneo je politički stručnjak i bivši šef izraelske specijalne službe „Nativ“ Jakov Kedmi u eteru radija Sputnjik, komentarišući nedavni sastanak bivšeg kandidata za predsednika Belorusije Svetlane Tihanovske s Makronom.

Ekspert je primetio da spremnost francuskog lidera da razgovara o incidentu sa Aleksejem Navaljnim sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a zatim i da se sastane sa Tihanovskom, demonstrira „ciničnu igru političara koji želi da pokaže da je Francuska velika i da ništa u Evropi ne može proći bez njenog uticaja“.

„Da bi vratio poziciju Francuske u svetu de Golovog vremena, za ovo mora da demonstrira da Francuska aktivno učestvuje u svemu što se dešava u Evropi“, rekao je Kedmi, otkrivajući prave razloge Makronovog sastanka sa beloruskim opozicionarom.

Istovremeno, stručnjak je primetio da je dodatni podsticaj za takve aktivnosti francuskog predsednika činjenica da Berlin postepeno gubi svoje vodeće pozicije u Evropi, što žele da iskoriste u Parizu da ostvare svoje ambicije da steknu dominantan položaj u Evropskoj uniji.

Borba info

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …