Pet godina kasnije: Kako je Rusija pobedila u Siriji

Rusija je na današnji dan 2015. godine pokrenula jednu od najuspešnijih vojnih operacija u istoriji. Vazduhoplovne snage su nanele prve raketne i bombaške udare na ekstremističke ciljeve u Siriji.

Tokom nekoliko meseci aktivnih dejstava uspeli su da radikalno preokrenu situaciju u korist sirijske vojske.

Do jeseni 2015. godine, rat u Siriji je trajao već četiri godine. Veći deo zemlje je bio zauzet terorističkom organizacijom DAEŠ, Al Kaidom i terorističkom organizacijom Džebhat Fatah el Šam. Vladine snage su kontrolisale samo osam procenata teritorije Sirije. Predsednik Bašar el Asad je bio primoran da se obrati Rusiji za pomoć.

Poslednja nada

Za razmeštanje ruskih aviona i helikoptera su izabrali aerodrom u blizini Latakije, gde je za samo nekoliko meseci napravljena vojna baza Hmejmim. Ovde je prebačeno pedesetak jurišnih aviona, bombardera, transportnih i jurišnih helikoptera. Kasnije se grupa letelica povećala i baza je postala jedna od najmoćnijih u regionu.

Tokom prvih mesec dana kampanje ruski piloti su imali oko 1.500 letova i uništili 1.600 terorističkih ciljeva. Napade su, pre svega, nanosili militantnim kampovima za obuku, komandnim punktovima, skladištima oružja i municije.

Napadali su naftna polja koja su zaplenili teroristi i konvoje cisterni koje prevoze crno zlato u inostranstvo na prodaju.

Bombarderi i lovci su non-stop delovali, i danju i noću. U novembru 2015. godine vazduhoplovna grupa je postavila rekord od 134 leta dnevno. Krajem 2015. godine operaciju su se priključili „teškaši“ – strateški Tu-160, Tu-95 i Tu-22M3 velikog dometa. Ti avioni su sa porazili snage, komandne punktove i militantne kampove za obuku u provincijama Idlib i Alep.

U operacijama je učestvovala i ruska ratna mornarica. Krstarica-nosač aviona „Admiral Kuznjecov“ je prvi put ušla u bitku, a manji raketni brodovi sa Kaspijskog mora su napadali militante krstarećim raketama „Kalibar“. Neke položaje terorista je uništio obalski raketni sistem „Bastion“.

Varvari 21. veka

Situacija u Siriji se promenila posle ruske intervencije. Uz podršku vazduhoplovstva, vladine snage su delovale mnogo uspešnije. Naselja su jedno za drugim prelazila u ruke regularne vojske.

Rusija je pomagala saveznicima ne samo iz vazduha, već i sa zemlje. Kao rezultat zajedničke operacije, oslobođena je drevna Palmira.
Vojnici DAEŠ-a su upali u grad u maju 2015. godine.

Ubili su na stotine vojnika i civila i uništavali arhitektonske spomenike. Digli su u vazduh Trijumfalnu kapiju, hram Balšamin iz drugog veka, svetilište posvećeno vrhovnom semitskom božanstvu Bel, opljačkali nacionalni muzej i groblje u Palmiri.

Sirijska vojska je sredinom marta 2016. godine, uz podršku letelica i helikoptera ruskih vazduhoplovnih snaga, zauzela dominantne pozicije oko Palmire.

Do kraja meseca Asadove trupe su zauzele veći deo grada. Šef ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov je 28. marta rekao da su, zahvaljujući pomoći ruskih pilota i jedinica Snaga za specijalne operacije, vojnici sirijske armije u potpunosti preuzeli kontrolu nad Palmirom.

Ova pobeda je bila preloman trenutak u ratu. Grad se nalazi u centru zemlje, na raskrsnici važnih transportnih puteva. Posle njegovog oslobađanja, regularna vojska Sirije je krenula ka drugim uporištima militanata, a ruski vojnici su se borili sa brojnim minskim poljima.

Teroristi su minirali oko 200 hektara teritorije Palmire i okoline, ali su specijalne jedinice uspele da očiste istorijski deo grada i naselja od mina.

Ekstremisti su ponovo zauzeli Palmiru u decembru 2016. godine, ali su se zadržali samo do početka marta 2017. godine, kada su ih sirijski vojnici uz pomoć ruskih snaga konačno proterali iz grada

Otišli kao pobednici

Deo sirijske vojske je tokom zime 2016. godine oslobodio Alep a zatim očistio Dejr el Zor. Predsednik Bašar el Asad i naoružana opozicija potpisali su sporazum o prekidu vatre. Borbe nisu u potpunosti prestale, već su se prebacile na jug zemlje, a uspesi kopnenih snaga sirijske vojske su doprineli seriji međunarodnih pregovora za rešavanje situacije u Siriji.

Posle skoro godinu dana, 11. decembra 2017. godine, predsednik Rusije Vladimir Putin je dao nalog da se iz zemlje povuku vazdušne snage.
Baza u Hmejmimu i logistički centar za mornaricu u Tartusu su ostali u Siriji.

Do kraja 2018. godine veći deo kontingenta ruskih oružanih snaga napustio je zemlju. Sada tamo rade samo vojni savetnici, vojnici Snaga za specijalne operacije, specijalisti iz Centra za pomirenje zaraćenih strana i jedinice vojne policije.

Vladine snage su preuzele kontrolu nad gotovo celom teritorijom. Ostaci bandi zaključani su na severozapadu u provinciji Idlib, odakle se teroristi povremeno aktiviraju.

Uspeh ruske kampanje je priznao čak i Zapad. Na primer, američki analitičari nedavno su Kongresu predstavili izveštaj koji potvrđuje da se bez ruske pomoći Asad ne bi izborio sa militantima.

Sirija se postepeno vraća mirnom životu. Izbeglice se vraćaju, obnavljaju se uništeni industrijski objekti i grade nova preduzeća.

Operacija u Siriji je celom svetu pokazala mogućnosti najnovijeg ruskog naoružanja i ujedno služi kao primer efikasne upotrebe borbenih aviona i flote.

Uništeno je oko 122 hiljade terorističkih objekata i više od 133 hiljade militanata, a oslobođeno je 1.500 naselja. Avioni ruskih vazduhoplovnih snaga su imali četrdeset hiljada letova, a brodovi i podmornice su izveli skoro dve stotine vojnih pohoda na obalama Sirije.

Sirijska pustinja je postala svojevrsni poligon za ispitivanje vojnih tehnologija i obuku vojnika. Kroz Siriju je prošlo 63 hiljade vojnika, uključujući 25 hiljada oficira i više od četiri stotine generala. Svi komandanti vojnih okruga i armija, komandanti divizija, brigada i pukova su dobili veliko iskustvo u komandovanju i kontroli trupa.

Stručnjaci su testirali 231 uzorak modernizovanog i naprednog oružja u stvarnim borbenim uslovima: krstareće rakete na moru i u vazduhu, precizno oružje, avione i helikoptere, protivvazdušnu odbranu i elektronsku opremu.

(Sputnik)

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …