Zec: Vučić je hiperaktivan i radi sve što nije njegov posao

Ekonomista Miodrag Zec je komentarišući aktuelne vesti u današnjoj emisiji “Probudi se” dao posebnu analizu lika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i dijagnozu našeg društva.

“Čini mi se da naš predsednik većinu toga što radi, to nije institucionalno njegov posao, nego je on prosto hiperaktivan čovek i voli to da radi. I napravljen je model države jednog čoveka.

Mislim sindrom vođe nije od juče u srpskoj državi, od vožda Karađorđa, preko raznih voždova, do vožda Vučića.

Narod ovde koliko vidim preferira personalnu vlast u odnosu na institucionalnu, ovde su institucije maknute u stranu i neka institucija nam postaje poznata tek ako je neko oboji nekim svojim stavom…

Ovde prosto istorijski mi nismo živeli u uređenom društvu i ovde se ne shvata suština poruke: “Preko preče, naokolo bliže”.

Mi smo sve išli prečicama i do čega smo stigli? Da se vrtimo u beskrajnom krugu neizvesnosti i da smo poslednji ili pretposlednji u Evropi dugi niz godina”, rekao je Zec u “Probudi se“.

Što se tiče buduće vlade, napominje: “U jednoj normalnoj državi koja funkcioniše, vi ne morate znati ko loži kotao, ali ima struje. A mi razmišljamo o tome ko će da loži kotao, a struje nema.”

Prema njegovim rečima, mi uvek čekamo “mesiju”, umesto da negujemo institucije.

“Ja kažem sledeće: Ako imaš uređenu njivu, tu će nicati cveće. Ako je zapušteno, kao zverinjak, samo će to i rasti. To su institucije, kad imate sistem on deluje sam po sebi, a ovde se ručno vlada”, ističe Zec.

VIDEO:

(Nova.rs)

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …