Vučić uoči dolaska Lajčaka: Zajednica srpskih opština mora da se ispuni

Pokazaćemo strpljenje i imaćemo ga dovoljno, ali Zajednica srpskih opština mora da se ispuni, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je za RTS rekao da više ne reaguje na stalna ponavljanja iz Prištine da će ZSO biti deo konačnog rešenja i u skladu sa kosovskim ustavom.

„Spremni smo da razgovaramo o kompromisnom rešenju, ali, pre kompromisnog rešenja, oni moraju da ispune dogovoreno“, uključujući formiranje ZSO, istakao je Vučić uoči dolaska specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u Beograd.

Lajčak dolazi upravo iz Prištine, a nakon najave Srba sa Kosova i Metohije da će, ukoliko izostane formiranje ZSO, možda i napustiti prištinske institucije.

Vučić je naglasio da ZSO ne može da bude nikakva NVO, niti Beograd interesuje tzv. kosovski Ustav, jer bi to onda mogli da primene i bez pregovora.

„Srpska lista je to juče jasno, pametno, nedvosmisleno saopštila. Pokazaćemo trpeljivost, strpljenje…I ne brinite, imaćemo dovoljno strpljenja“, rekao je Vučić.

Ponovio je da je važno da se sa Lajčakom razgovara o kompromisnom rešenju.

„Uvek smo za dijalog i razgovor i trudim se da ne odgovaram na svakodnevne gluposti iz Prišine. Želimo mir i stabilnost, protok roba, kapitala, usluga i ljudi. To je važno, a ja da njih vređam, kao što oni nas vređaju, to ne mogu“, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Check Also

Poljska više nije prijatelj Ukrajine! Zatvara granicu!

Poljska razmatra zatvaranje granice sa Ukrajinom za trgovinu robom. Poljski premijer Donald Tusk izjavio je …