Šmit delimično odustao od nametanja izmene Izbornog zakona BiH!

Uoči početka sastanka u sedištu OHR u Sarajevu sa liderima stranaka iz Federacije BiH, mediji u BiH javljaju da će Šmit odustati od prvobitnog zahteva.

Sarajevska televizija N1 navodi da će visoki predstavnik za BiH danas u 16.30 sati nametnuti samo tehničke izmene Izbornog zakona BiH, koje se tiču integriteta izbornog procesa, dok će ostale mere, koje je nameravao da nametne bonskim ovlašćenjima, ostati na čekanju.

Pozivajući se na više diplomatskih izbovora, sarajevska N1 TV piše da će liderima stranaka na današnjem sastanku Šmit dati rok od šest sedmica da se usaglase o izmenama Ustava Federacije BiH, a u protivnom on će delovati i nametnuti mere kako je predviđeno u nacrtu odluka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ove mere se odnose i na popunu Federalnog doma naroda, cenzus od tri posto.

Za ovaj medij je potvrđeno da su ključne zemlje Veća za implementaciju mira i OHR-a uzeli u obzir negodovanje građana izraženo na protestima u Sarajevu, argumentaciju dela nevladinih organizacija, kao i protivljenje političkih stranaka zbog najave odluka koje je nameravao da nametne Šmit.

Stoga je, kažu, odlučeno da se donošenje paketa mera koje se tiču Ustava Federacije BiH prolongira, a da se u međuvremenu političarima dopusti da u roku od šest sedmica probaju da dodu do rešenja i tako izbegnu nametanje odluka.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …