Kineski predsednik naredio vojsci: Fokusirajte se na pripremu za rat

Kineski predsednik Si Đinping posetio je vojnu bazu u južnoj provinciji Guangdong i pozvao tamošnje trupe da ulože “svu svoju energiju u pripremu za rat”.

CNN pozivajući se na navode kineske državne novinske agencije Sinhua navodi da je kineski predsednik poručio vojnicima da “budu u stanju visoke pripravnosti” i pozvao ih da budu “apsolutno lojalni, čisti i pouzdani“.

Inače, vojna poseta je usledila dok tenzije između Kine i SAD, koje, kako CNN piše, ostaju na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija, a nesaglasja oko Tajvana i pandemije koronavirusa stvaraju oštre podele između Vašingtona i Pekinga.

Bela kuća ranije je izvestila da namerava da proda tri kontingenta oružja Tajvanu, ali se zasad čeka odobrenje američkog Kongresa.

U oštrom odgovoru iz Pekinga, portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Lijian pozvao je Vašington da “odmah otkaže sve planove prodaje oružja Tajvanu” i prekine sve “američko-tajvanske vojne veze”.

Iako Tajvan nikada nije bio pod kontrolom kineske vladajuće Komunističke partije, vlasti u Pekingu insistiraju na tome da je demokratsko, samoupravno ostrvo sastavni deo njihove teritorije, s tim što je sam Si Đinping odbio da isključi vojnu silu da ga zauzme ako je potrebno.

(CNN)

Check Also

Blumberg: Zapad blefira kada saveznici Ukrajine kažu da imaju dovoljno resursa

Ekonomska situacija u Rusiji prkosila je svetskim prognozama ulaska u globalnu recesiju. Ovo postavlja pitanje …