“Kindžal” smirio jastrebove sa “Kapitol hila” – Baltik neće dobiti NATO divizije!

Malo je verovatno da će vojni blok, koji predvodi SAD, ispuniti svoje zahteve Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

Tri baltičke države pozvale su NATO da pošalje još trupa u region, zbog straha od ruskog napada, pozivajući blok predvođen SAD da poveća svoje prisustvo čak deset puta ali zvaničnici drugih zemalja članica, kažu da je sumnjivo da će zahtevi biti ispunjeni.

Organizacija je i dalje skeptična u pogledu novih raspoređivanja u Letoniji, Litvaniji i Estoniji, izvestio je u sredu Rojters, pozivajući se na sedam diplomata i visokih zvaničnika vodećih saveznika u NATO.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dok je region bio domaćin oko 5.000 multinacionalnih vojnika pre ruskog napada na Ukrajinu u februaru, tri zemlje su tražile između 15.000 i 50.000 vojnika ukupno.

„Svaka od baltičkih država neće dobiti dovoljno trupa NATO-a za stvaranje divizije“, rekao je diplomata NATO-a, misleći na niži zahtev za do 15.000 vojnika.

„Šta god da se odluči mora biti održivo.”

Blok je zakazan za veliki sastanak u Madridu krajem juna, gde se očekuje da će Letonija, Litvanija i Estonija ponovo pokrenuti to pitanje.

Međutim, ostalih 27 članica NATO-a su naklonjenije manjem prisustvu, umesto toga predlažu dodatna obaveštajna sredstva na Baltiku, kako bi pomogla u pripremi za potencijalnu rusku invaziju, rekli su zvaničnici.

U međuvremenu, Vašington i London se i dalje protive novim stalnim bazama u regionu, zbog visokih troškova povezanih sa takvim projektima.

Alternativna ideja, koju je prošlog meseca izneo predsednik Združenog generalštaba SAD Mark Mili predviđala bi stvaranje novih baza ali u kojima bi se nalazile „rotacione“ trupe, koje bi periodično kretale kroz rasporede.

To bi moglo da izbegne potrebu za izgradnjom porodičnih stanova, škola i druge skupe infrastrukture, koja je tipično potrebna vojnicima, koji su stacionirani u inostranstvu dugoročno.

„Verujem da su mnogi naši evropski saveznici… oni veoma, veoma voljni da uspostave stalne baze“, rekao je Millei poslanicima tokom saslušanja u maju.

„Sagradiće ih, platiće ih.

Savetnik litvanskog predsednika Gitanas Nauseda rekao je Rojtersu, da će ta zemlja nastaviti da „insistira” na novim razmeštanjima NATO-a, uoči samita u Madridu, dok je kancelarija estonskog premijera saopštila da sa partnerima razmatra detalje o tome, „kako da ojača savezničko prisustvo“.

Letonski zvaničnici su odbili da komentarišu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …