KEDMI: Rusija će morati da se obračuna sa Turskom

Vojni i geopolitički  ekspert – bivši šef izraelske specijalne službe Nativ Jakov Kedmi – ocenio je da će rat za Karabah u narednih mesec dana – prestati.

On je prvo ukazao: „Sve će se završiti pregovorima. Jermenija nema izlaza – ona bez Rusije ne može da postoji. To u Jerevanu vrlo dobro znaju. Koliko se god sultan u Ankari pravio velikim i važnim, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je pametniji od njega. I on dobro zna da je Rusija temelj postojanja nezavisnog Azerbejdžana – inače ni njega neće biti. Sa susedima poput Irana i prijateljima poput Erdogana, Azerbejdžan nema šanse da preživi bez Rusije i njene povećane podrške“.

Kedmi naglašava da je Karabah širi problem jer je sadašnji rat isprovocirala Turska sa kojom su povezani glavni izazovi sa kojima se suočava Rusija:

„Moskva je imala i ima u rukama sve karte potrebne da se situacija razvija konstruktivnije, a ne onako kako je danas. Rusija ih ne koristi. Nije ih koristila ranije, a ne koristi ih ni danas. Erdogan žonglira sa previše lopti.  Umešan je u previše konflikata, a turska ekonomija je u veoma teškoj situaciji. Takvo naprezanje bi izdržala malo koja zemlja. Pitanje je samo ko će se time i kako okoristiti“.

Niko ne sumnja – nastavlja Kedmi – da je ovo što se sada dešava u Karabahu turska provokacija, unapred zamišljena, isplanirana i odigrana.

I postavlja pitanje: „A zar Rusija nije znala da se ovo spremalo, zar nije slutila, zar nije sa ovim računala i sve proračunala? Drugo,  pomalo sam iznenađen politikom Rusije.  NJena vlast se oslanja na istoriju, smatra da je potrebno kompetentno i istinito proučavati istoriju i iz nje izvući zaključke. A Rusija na pitanje – šta je glavno u spoljnoj politici?  – odgovara `dijalog, dijalog`… Šta god protiv nje radili, ona govori: `dijalog`. Ministar spoljnih poslova Rusije se ovih dana požalio na ponašanje Turske, ali – u čemu je tu razlika? Rusija govori, a Erdogan čini!“.

Kedmi je otkrio da obaveštajni sektor Izraela smatra da će Turska u budućnosti predstavljati ozbiljniju pretnju Izraelu nego Iran:

„Turska je danas smišljeno na liniji sukoba sa celim svetom, kako i priliči naslednici Osmanskog carstva. Turska se – takođe smišljeno – kreće ka nuklearnom oružju“.

Po njegovoj proceni, cela igra u Karabahu započeta je sa dva cilja. Alijev želi da primora Jermeniju da pristane na novi sporazum koji bi bio povoljniji za Azerbejdžan. Još je važnije to što Turska želi da postane učesnik u rešavanju svih problema Kavkaza i Zakavkazja. Turci sami o tome govore, o tome su razgovarali  u Bakuu. A ako Rusija to dozvoli (još ne dozvoljava), onda je ustuknula još jednom. Uvek sam govorio: nikad se ne možeš osloniti na Turke. Turska je članica NATO, članica NATO ne sme izaći na Kaspijsko more“.

Kedmi je uveren da Turska – koja koristi tipične gangsterske tehnike, demonstrirajući nekažnjavost – postaje strateški problem Rusije.

(Fakti)

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …