Vučić preneo novim ministrima: Ne prihvatamo stav Prištine

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je članove Vlade Srbije na današnjoj sednici upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom.

On im je ukazao da Srbija ne može da prihvati stav Prištine da će Zajednicu srpskih opština formirati posle priznanja nezavisnosti, jer je ZSO bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice vlade kojoj je prisustvovao rekao da je članovima vlade ukazao na činjenicu da Srbija ne može da prihvati da predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispuni svoje obaveze iz prethodno potpisanih sporazuma, već da govore da je važno da Beograd prizna nezavisnost Kosova, a da će oni onda formirati Zajednicu srpskih opština.

“Oni su se obavezali na stvaranje ZSO ne pod uslovom bilo kakvog priznanja, već pod uslovom da se ispune stvari oko regionalne policije, participacije na izborima, sve što je pisalo u Briselskom sporazumu, i ne mogu da izmišljaju nove sporazume koji ne postoje”, rekao je Vučić.
Kaže da to Beograd dovodi u ne laku situaciju, jer to govori da Albanci suštinski ne žele kompromisno rešenje i da jedino o čemu pričaju jeste takozvano međusobno priznaje, odnosno da Srbija prizna nezavisno Kosovo.

“Nama nije u najvećem nacioanlnom interesu da budemo priznati od strane Prištine pošto smo mi zemlja članica UN tako da priča o međusobnom priznanju jeste prilično besmislena, a oni je ponavljaju kao papagaji”, rekao je Vučić.

On je naveo da je na sednici bilo reči i o projektima kojima Beograd može da pomogne Srbima na KiM, navodeći da je otvorena laboratorija za uzimanje PCR testova u Kosovskoj Mitrovici.

Kako kaže, govorilo se o projektima proširenja kapaciteta i izgradnji novih projekta u zdravstvenom sektoru u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

“Verujem da ćemo za to imati snage u narednih godinu, godinu i po dana, bez ozbira na ekonomske probleme izazvane kovudom19”, rekao je Vučić.

Check Also

Kako će se završiti sukob između Šolca i Berbok?

Nemački mediji javljaju da nemački kancelar Olaf Šolc pažljivo beleži greške šefice diplomatije Analene Berbok …