Kontrolu mera pratiće i komunalni inspektori i milicajci, čeka se izmena zakona

Komunalni inspektori i komunalni milicajci biće ovlašćeni da kontrolišu da li građani nose maske i održavaju rastojanje u zatvorenim i na otvorenim prostorima, a moći će i da izriču kazne na licu mesta, previđeno je izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako je objavila Radio-televizija Srbije, o izmenama zakona će se u četvrtak izjašnjavati članovi Vlade, a 10. novembra i poslanici Skupštine Srbije.

Članica radne grupe za izmenu zakona Tamara Stojčević je rekla da nije predloženo povećanje kazni, što znači da će oni koji ne budu nosili masku morati da plate 5.000 dinara, odnosno upola manje ako to urade u roku od osam dana.

Sada su za kontrolisanje nošenja maski zaduženi samo sanitarni inspektori, kojih u Srbiji ima samo 140.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je za RTS da je u poslednja četiri dana izvršeno 2.237 kontrola i podneta su 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupaka, ali gotovo nijedan protiv građana koji ne nose masku ili ne drže distancu.

U vozilima javnog prevoza, kafićima, restoranima i parkovima poštovanje mera prati dvadesetak patrola beogradske Komunalne milicije, ali oni sada prekršaje mogu samo da konstatuju, ne i da kažnjavaju.

(Fonet)

Check Also

Ilegalni migranti iz Meksika stižu u SAD teretnim vozovima! – VIDEO

Na jugozapadu Sjedinjenih Država situacija se ozbiljno pogoršala, zbog priliva ilegalnih migranata iz Meksika. Očevici …