Da li su Severna Makedonija i region rasadnik “spavača” i boraca samoubica

Severna Makedonija čiji je državljanin bio Albanac koji stoji iza poslednjeg terorističkog akta u Beču, pružiće austrijskim kolegama sve dostupne informacije. Region samo zajednički može da spreči teror „spavača“ koji  čekaju na poziv za akciju i boraca samoubica kojih do sad nije bilo u Evropi.

Ovo kaže za Sputnjik koordinator za integrisano upravljanje granicom pri kabinetu premijera Severne Makedonije, Vladimir Pivovarov.

Podatak da iza terorističkog napada u Beču, u kome je živote izgubilo više ljudi, stoji Albanac rođen u Beču, a poreklom iz Severne Makedonije, bio je razlog da posredstvom Evropola austrijska policija odmah zatraži operativne podatke kojim raspolažu makedonske kolege.

Dvadesetogodišnjak Kujtim Fejzulaj je ubijen i život je, očigledno, žrtvovao za ideju takozvane Islamske države kojoj nije uspeo da se pridruži. Prilikom pokušaja da se priključi vojsci terorista na tlu Sirije uhapšen je i aprila prošle godine osuđen na 22 meseca zatvora. Bio je jedan od 90 austrijskih islamista koji su to nameravali.

Pušten je iz zatvora, pre vremena, uslovno u decembru, jer je potpadao pod blaže zakonodavstvo predviđeno za mlade prestupnike. Austrijski mediji pišu da je u julu ove godine sprečen u novom pokušaju odlaska na ratište.

Region rasadnik potencijalnih terorista

Fejzulaj koji je, kako kažu, imao dvojno državljantsvo – i Austrije u kojoj je rođen, ali i Severne Makeodnije odakle su mu roditelji, bio je poznat austrijskoj Službi za borbu protiv terorizma (BVT). Da li je imao veze sa „braćom po oružju“ u Severnoj Makedoniji o tome će austrijsku policiju da izvesti makedonska bezbednosna agencija.

Prema podacima od pre mesec dana, oko 80 makedonskih državljana je iz Sirije i Iraka vraćeno u tu zemlju. U nacionalnom komitetu za sprečavanje nasilnog ekstremizma kažu da još oko 30 čeka na povratak.

Borče Petrevski iz tog komiteta kaže da pripremaju kapacitete za njihov povratak, a za one za koje imaju dokaze da su bili deo stranih vojski biće podnete odgovarajuće prijave i pokrenut krivični postupak.

Ostali će dobiti psihosocijalnu podršku, naravno, ako je prihvate jer je ona na dobrovoljnoj osnovi.

Gotovo 150 makedonskih građana svojevremeno je napustilo zemlju i otišlo da se bori na strani takozvane Islamske države na ratišta u Siriji i Iraku. Poslednjih godina nema novih slučajeva odlaska, a tome je pored vojnog poraza ID doprinelo i to što je pre šest godina tadašnja Makedonija donela novi krivični zakon koji učešće u stranoj vojsci i njegovo finansiranje tretira kao krivično delo za koje je predviđena zatvorska kazna od pet godina.

Praćeni u svakoj sekundi

Da je ID vojno poražen, ali ne i ideološki svedoči i to što je 31. avgusta ove godine u policijskoj akciji makedonske policije razbijena teroristička grupa u Kumanovu.

Pronađeni su automatska puška i drugo naoružanje, eksploziv, prsluci za samoubilačke napade i zastave ID. Privedeni su pripadnici Islamske države koji su ranije ratovali u Siriji, a duže vremena već borave u Severnoj Makedoniji s ciljem regrutovanja novih ljudi, ali i za izvođenje napada za potrebe ove terorističke organizacije.

Na pitanje da li se povratnici sa Bliskog istoka u Severnoj Makedoniji prate na dnevnoj bazi, bivši šef obaveštajne službe Makedonije, a sada nacionalni koordinator za integrisano upravljanje granicom, Pivovarov je kategoričan:

„Apsolutno. Ne na dnevnom nivou, u svakoj sekundi se takve osobe prate, odnosno, prikupljaju se operativni podaci i sva saznanja i u odnosu na to se prave analize o tome šta se dešava i kako i kada treba da dejstvuju obaveštajne službe”.

Spavači koji čekaju na znak

Pivovarov kaže da je odmah po dobijanju zahteva austrijske policije razgovarao sa direktorom nacionalne bezbednosne agencije oko pomoći Austriji i već se na tome radi. On smatra da sve zemlje u regionu koje imaju podatke treba da ih podele sa austrijskim kolegama.

„Postoje osobe koje su u proteklom periodu bile na ratištimsa u ISIL-u, za koja smo mi još na fakultetima pričali da se radi o tempiranim bombama koje će jednoga dana da se vrate u ovaj region. Sve obaveštajne službe u regionu, uključujući i naše makedonske, rade na praćenju njihovog daljeg kretanja, njihovih veza i komunikacija. Oni su, kako to struka kaže, spavači. U jednom momentu dobiju zadatak da izvrše ono što smo videli da se dogodilo u Beču. Zato treba da imamo mnogo bližu i bolju saradnju između svih obaveštajnih i kontarobaveštajnih službi u regionu kako bismo na vreme prevenirali ovakve terorističke akte”, kaže naš sagovornik.

Pivovarov napominje da osim u Severnoj Makedoniji, takvih grupa ima i na Kosovu, Albaniji, Bosni i Hercegovini, uopšte u okruženju i da je reč o jako dobro istreniranim ljudima.

Ono što najviše treba da brine Evropu su borci samoubice kojih do sada na evrospkom tlu nije bilo, a to je, kako kaže, najteži način izvršenja terorističkih akata koji može da privuče veliku svetsku pažnju i nanese velike civilne žrtve.

Da bi pridobili medijsku pažnju i uneli strah u građane oni su i odabrali za svoje terorističke akte svetske centre kakavi su Pariz, Berlin, Beč, ističe sagovornik Sputnjika.

Pojedinačan pristup nije rešenje

„Evropa iz ovoga mora da izvuče lekciju i da formira specijalnu jedinicu koja bi se borila sa ovim problemom koji će u budućnosti biti sve veći. Moramo da napravimo derogaciju prava u državama i da omogućimo ovim jedinicama da deluju na tlu cele Evrope“, smatra ovaj univerzitetski profesor.

U suprotnom, pojedinačni pristup će ponovo doneti terorističke akte o kojima ćemo opet samo da pričamo, umesto da brzom i pravovremenom razmenom informacija sprečimo da do njih dođe, mišljenja je Pivovarov.

On smatra da je radi predupređivanja terorističkih akata bitno i da se radi na resocijalizaciji onih koji su bili deo takozvane Islamske države i vratili se u svoje zemlje.

Severna Makedonija je, kaže, organizovala i poseban centar koji radi na tome. Oni koji se zbog učešća u vojsci takozvane Islamske države u skladu sa novim krivičnim zakonom Severne Makedonije nalaze na izdržavanju zatvorske kazne za to krivično delo su pod posebnim tretmanom i oni kao i njihove porodice su podvrgnuti resocijalizaciji.

Tretmanu resocijalizacije je bio podvrgnut i mladi Fejzulaj u Beču, ali očigledno bez uspeha.

(Sputnik)

Check Also

Kako su SAD zamalo, izgubile svoju najbržu letelicu, zbog ruganja Murmanskoj PVO… Šveđani pokupili lovorike!

SSSR je skoro dobio najbrži američki avion. To se navodi u publikaciji američkog izdanja The …