Da li su ovo najveći problemi za Orbana, u Mađarskoj

Forinta je na najnižim nivoima ove godine.

Mađarski premijer Viktor Orban mesecima je terao mađarsku centralnu banku da agresivnije smanji kamatne stope i izvuče zemlju iz recesije.

Napetost prelazi u otvoreni sukob, piše Blumberg, a prenosi Jutarnji list.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Guverner Giorgi Matolč, nekad Orbanova desna ruka, sada se nalazi u oštrom sukobu s njegovim taborom.

Javne prozivke i prepucavanja oko smanjenja stopa, autonomije centralne banke i verodostojnosti ne prestaju, već neko vreme ali sada je sve poprimilo novu dimenziju.

Nepoverenje između dveju strana toliko je intenzivno da je sva smislena komunikacija između njih prekinuta, tvrde anonimni izvori dobro upoznati sa sporom.

Eskalirajući spor razotkriva novi nivo disfunkcionalnosti u krugovima ekonomske politike u Budimpešti, uznemirujući ulagače i šaljući forintu na najniži nivo u odnosu, na evro u godini dana.

“Udar na verodostojnost centralne banke za Orbana je prihvatljiv ako ispuni svoje ciljeve”, rekao je za Blumberg Malin Rosengrin, upravnik portfelja u Bluebay Asset Managementu.

“Međutim, takav gubitak verodostojnosti destabilizuje valutu, u godinama koje dolaze”, dodao je.

Svađa je dostigla tačku ključanja prošle nedelje, kada je vlada otkrila planove za jačanje nadzora nad centralnom bankom, navodno kako bi usavršila, ono što vidi kao slabo finansijsko upravljanje, posebno povezano s kontroverznom mrežom fondacija.

Matolč je to nazvao “značajnim napadom” na instituciju monetarne politike.

Fondacije, koje je pre desetak godina osnovao Matolč i koje su od tada uglavnom ulagale u nekretnine, našle su se pod lupom Evropske centralne banke.

Orban, koji je u početku pružao političko pokriće usred optužbi za zloupotrebu, promenio je stav i fokusirao se na ulaganja.

Vladin je cilj je barem delimični pokušaj rešavanja pravnih pitanja oko fondova, u kojima su radili prijatelji i saveznici guvernera i koji su od samog početka smetali nekima u instituciji, izjavio je za Blumberg anonimni izvor.

Centralna banka obećala je da će zatvoriti entitete u prošlosti ali nije to ispunila.

Poremećaj, zbog spora uticao je na forintu koja je pala, na najniži nivo ove godine.

To je podstaklo ministra finansija Mihalja Vargu da u intervjuu za Blumberg potvrdi da bi vlada mogla ponovno da razmotri osporavane zakone, kada kabinet o njemu bude raspravljao sljedeće nedelje.

Signal investitora

Zanimljivo je da je forinta ojačala u odnosu na evro nakon Varginog komentara.

“Napad na nezavisnost centralne banke uvek je zabrinjavajuć”, rekao je Enco Puntilo, šef zaduženja za tržišta u razvoju u Zuercher Kantonalbank, koji je kupio istočnoevropske obveznice 2022. pre nedavnog ciklusa popuštanja.

“Mnoge ekonomske nevolje započinju na ovaj način.”

Mađarska privreda vredna 180 milijardi dolara doživela je jedan od najtežih padova nakon pandemije, gurnuvši tu članicu Evropske unije u produženu recesiju, gotovo izazvavši krizu valute i jednu od najviših stopa inflacije u regionu.

Industrijska proizvodnja, pokretač mađarskog izvoza i dalje je u zastoju, dok potrošnja nije podstakla privredu.

Zastoj se delimično temelji na tome koji su politički alati na dohvat ruke, uključujući Matolčev poziv na veću fiskalnu suzdržanost i Orbanov kabinet koji se zalaže za podsticajne programe, uključujući subvencionisane korporativne zajmove i ograničenja na hipoteke i kredite firmi.

Ti programi, zamisao ministra privrede Martona Nagija, Matolčevog bivšeg zamenika, u centralnoj banci smatraju podrivanjima političkih ciljeva i ometanjem monetarne transmisije.

Centralna banka vodi tekući popis takvih politika, prema osobama upoznatim s tim pitanjem.

Vlada zauzvrat optužuje centralnu banku da odugovlači sa snižavanjem stopa, koje nije držalo korak s usporavanjem inflacije.

To je dovelo do najvišeg nivoa stvarne kamatne stope u EU – što je pozitivan dokaz, prema Orbanovom krugu, da oni koji određuju stope nisu u dodiru s ekonomskim problemima stvarnog sveta.

Malo je verovatno da će spor rezultirati Matolčevom smenom godinu dana pre isteka mandata, tvrde dobro upućeni.

Verovatnije je, rekli su, da će vlada čekati do isteka mandata, a ministar finansija očekivani je naslednik.

Dok se Matolč i dalje povremeno sastaje s Vargom kako bi razgovarali o privredi, to se ne može reći za Nagija.

Nekad Matolčev štićenik, Nagi je izbačen iz centralne banke 2020, samo da bi postao Orbanov ekonomski savetnik, a kasnije i njegov ministar.

Prošle nedelje Matolč je Nagija nazvao nesposobnim menadžerom i rekao da je njegova politika usmerena na povećanje potrošnje “osuđena na propast”.

Nagi je dodao i da mu je drago što Matolč, više nije njegov šef.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blinken “otkrio Ameriku”: Kina radi za Rusiju!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina „dobavljač broj jedan” za ruski …