OVO NISU ČISTA POSLA: Papa primoran da čestita Bajdenu na “pobedi”

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja čestitao je u telefonskom razgovoru Džozefu Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima u SAD.

Bajden je zahvalio za čestitku i izrazio želju da sarađuju “na osnovu zajedničkog verovanja u dostojanstvo i jednakost čitavog čovečanstva, na pitanjima kao što je briga za marginalizovane i siromašne, na krizi klimatskih promena i prijemu i integraciji migranata i izbeglica u naše zajednice”.

Bajden je papi zahvalio zbog rada na jačanju “mira, pomirenja i zajedništva širom sveta”, rečeno je u saopštenju.

Bajden je tek drugi katolik u istoriji izabran za predsednika SAD, posle Džona F. Kenedija.

On otvoreno govori o važnosti vere u svom životu i gotovo svake nedelje prisustvuje misi u blizini svog doma u maloj crkvi u Vilmingtonu u državi Delaver.

Bajden je ove nedelje razgovarao i s britanskim premijerom Borisom Džonsonom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Bajdenovu pobedu, nezvanično proglašenu u subotu, još nije priznao njegov rival, sadašnji predsednik, republikanac Donald Tramp, koji smatra da je došlo do izborne krađe.

Papa je 2016. na pitanje o tada mogućoj kandidaturi Trampa na predsedničkim izborima, odgovorio da se “osoba koja želi da gradi zidove, a ne mostove, ne može smatrati hrišćaninom”.

Tramp je tu papinu izjavu ocenio kao “sramotnu” za verskog vođu koji “dovodi u pitanje nečiju veru”.

(Beta)

Check Also

Ruski vojni komandant najavio ukrajinski juriš na Odesu!

Ruski vojni novinar Aleksandar Sladkov u svom telegram kanalu dao je prognozu u vezi sa …