Rusija uvela kontrasankcije Nemačkoj i Francuskoj

Rusija je uvela sankcije protiv niza nemačkih i francuskih zvaničnika kao odgovor na sankcije EU zbog trovanja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

To je izjavio danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, javila je agencija AP.

“Budući da su (evropske) sankcije usmerene na zvaničnike ruske predsedničke administracije, naše kontrasankcije će to odraziti. One su već donete i uskoro ćemo obavestiti francuske i nemačke kolege”, izjavio je novinarima ruski ministar.

Lavrov je precizirao da su sankcije usmerene na “vodeće saradnike lidera Nemačke i Francuske” zato što su, kako napominje Frans pres, upravo Pariz i Berlin bili pokretači uvođenja mera Rusiji.

Ruski ministar nije naveo imena osoba na spisku sankcija.

Evropska unija je u oktobru objavila spisak od šest osoba kojima su uvedene sankcije kao odgovor na trovanje Alekseja Navaljnog agensom “novičok” koji je otkrila Nemačka, gde je ruski opozicionar letos hospitalizovan u teškom stanju. Moskva odbacuje odgovornost u ovom slučaju, a još je u oktobru najavila uzvratne mere protiv EU.

“Imamo razloga da pretpostavimo da je sve što se dogodilo (Navaljnom) u vezi sa otrovnom supstancom u organizmu, moglo da se desi u Nemačkoj ili u (medicinskom) avionu kojim je evakuisan iz Rusije u Berlin”, rekao je Lavrov, ne pružajući više detalja.

Rusija navodi da Navaljnom nije nađen otrov u organizmu kada je primljen u bolnicu u Sibiru.

Navaljni, koji se i dalje nalazi u Berlinu, nada se potpunom oporavku i planira da se vrati u Rusiju.

(Beta)

Check Also

Izrael će danas odlučiti o uzvratnom udaru, na Iran!

Izraelska vlada će se danas sastati, kako bi odlučila o uzvratnom udaru na Iran. Ovo …