CNN: Kina poslala svoje „plave ljude“ u more! Sukob samo što nije počeo!

Nedavni okršaj uz upotrebu vodenih topova između plovila obalske straže, direktno ukazuje na to da ovde u svakom trenutku može da počne oružani sukob, piše CNN.

U pomenutom incidentu učestvovala su plovila Kine i Filipina, a navodno su dolasci i NRK Filipince potisnuli iz akvatorija.

Kako je saopšteno u Manili, Kinezi su time pokušali da spreče Filipince da snabdevaju graničare na udaljenom grebenu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tako je došlo do još jednog okršaja oko spornih voda Južnog kineskog mora, na koje pravo polaže niz država ali su kineske tvrdnje daleko najobimnije.

[Kina] insistira da je skoro svih 1,3 miliona kvadratnih milja mora njena suverena teritorija, uprkos presudi međunarodnog tribunala u Hagu iz 2016. godine, kojom se ove tvrdnje pobijaju – kaže se u članku.

Navodno da bi poremetio snabdevanje udaljenih garnizona protivnika, Peking, pored običnih snaga bezbednosti, koristi i neku vrstu pomorske „milicije“, pošto bi se zvanična blokada mogla smatrati punopravnim vojnim činom.

Međutim, ovo što se dešava može dovesti do toga da filipinsku graničaru mogu početi da snabdevaju SAD, sa svojim brodovima mornarice i obalske straže.

Istovremeno, Manila je Vašingtonu dala pristup ključnim tačkama na svojoj teritoriji.

Jedan od graničnih prelaza filipinske države u Južnom kineskom moru je zastareli i povučeni desantni brod namerno bačen u plićak.

Međutim, njegove strukture su potrebne popravke, a snabdevanje potrebnim materijalom je otežano upravo, zbog akcija Kineza.

Kineske „milicije“, za koje se kaže da koriste civilne ribarske čamce i plovila u publikaciji se pominju, kao „mali plavi ljudi“, očigledno da bi izazvali analogije sa „malim zelenim ljudima“ na Krimu 2014. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …