NE TREBA MI PLATA OD 15.000 DOLARA: Neurohirurg Andrija odbio milionsku ponudu i otkrio zašto ostaje u Srbiji

Neurohirurg Kliničkog centra Srbije doktor Andrija Savić odbio je ponude koje su dostizale i 15.000 dolara mesečne plate da bi novim poslodavcima stavio na raspolaganje svoje stečeno znanje i iskustvo.

Mogao je da bira državu, prestižne klinike i samo izgovori cifru. Ali sve je odbio.

„Tačno je da sam imao ponude iz Nemačke, a poslednja veoma ozbiljna bila je pre nepunu godinu u Novom Sadu gde su došli agenti vodećih ustanova iz Saudijske Arabije. Neophodni su im bili neurohirurzi zbog dešavanja na Bliskom istoku. Ponuda se bazirala na zaista velikom novcu. Ali nisam mogao da prihvatim.

Nisam mogao, pre svega, zbog sebe samog, zbog porodice, zbog mog naroda kome su preko potrebni lekari i zbog naše države Srbije. Ne svodi se život samo na materijalne stvari i neće me nikakav novac ispuniti ako smo iznutra prazni, ako nemamo taj unutrašnji mir. Novac mi nikada nije bio na prvom mestu već porodica, prijatelji i moja zemlja“, rekao je Savić.

Naš stručnjak je do sada obavio na hiljade veoma složenih hirurških zahvata na otvorenom mozgu, kičmi i perifernom nervnom sistemu. Šestog oktobra prvi put u istoriji srpske hirurgije stigao je dokument Evropske asocijacije neurohirurga koja je nagradila Savića velikim priznanjem za operativni zahvat „transfer nerava“.

To je specijalna metoda koja omogućava osobama sa invaliditetom da ponovo pokrenu oduzete delove tela.

„To je jedan deo moje doktorske disertacije koji sam prikazao na Evropskom kongresu neurohirurga. Uz minimalnu tehnološku podršku, ali pomoću veštine i znanja. Zahvat se radi kad su spinalni nervi iščupani iz kičmene moždine gde smo uspeli da premostimo oštećene nerve i zahvaljujući čemu su mnogi uspeli da ponovo izgubljenom šakom pomiluju decu po kosi ili stisnu ruku prijatelju. U tome smo jedinstveni u svetu i tu je velika šansa srpske hirurgije“, navodi Savić.

Naglašava da priznanje ne pripada samo njemu već i državi i svim njegovim kolegama i učiteljima.

„Moram da pomenem te sjajne hirurge i moje učitelje kao što su dr Lukas Rasulić, dr Miroslav Samardžić, dr Dana Grujičić, dr Miloje Joksimović, dr Toplica Milojević i dr Vladimir Baščarević. To su ljudi koji su nesebično delili znanje sa svojim kolegama i ja sam im zauvek zahvalan“, poručio je Savić.

Doktor Andrija Savić je inače poreklom iz sela Dobrače kod Arilja. Završio je fakultet u Beogradu, a zatim šest godina volontirao dok nije dobio posao i završio specijalizaciju.

(Rina)

Check Also

Jutarnje navike koje snižavaju visok krvni pritisak

Za većinu ljudi, hipertenzija ili visok krvni pritisak se ne javlja sa nekim znakovima upozorenja. …