Američki mediji: Nivo automatizacije najnovijeg ruskog lovca začuđujući

Ruski lovački avion Su-57 poseduje neviđen nivo automatizacije, što svodi na minimum opterećenje na pilota, navodi američki portal „Militari voč“.

„Su-57 je trenutno konfigurisan kao lovac pete generacije, iako se očekuje da će serijski modeli koji se kasnije lansiraju moći da iskoriste mogućnosti šeste generacije sa nizom novih tehnologija, koje se sada prave za njih“, navodi se u članku.

Novinar podseća da je ranije ruska Ujedinjena korporacija za proizvodnju aviona saopštila da su automatizacija, informaciona integracija i intelektualna podrška već sada presudni zahtevi za ergonomiju kokpita savremenog lovca, što omogućava pilotu da se uopšte ne bavi pilotiranjem, nego da se maksimalno skoncentriše na potragu i uništavanje meta.

Autor članka podseća da su ruski borbeni avioni i ranije imali korist od povećane automatizacije. Na primer, lovac četvrte generacije Mig-31 bio je svetski lider u toj sferi u momentu kada je primljen u naoružanje.

U članku se navodi da inovacioni pristup, koji su demonstrirali ruski konstruktori, šalje u zaborav koncept kokpita lovca sa dva mesta. Pilot će biti u stanju da se sam izbori sa zadacima, u čemu mu pomaže ne samo automatizacija procesa, nego i veštačka inteligencija, koja će u budućnosti verovatno igrati veću ulogu, zaključuje novinar.

Ruski višenamenski lovac Su-57 je avion pete generacije, stvoren uz pomoć stelt tehnologija. Lovac Su-57 je univerzalna letelica, koja sa jednakim uspehom može da rešava i zadatke sticanja nadmoći u vazduhu, kao i zadatke presretanja meta male veličine uz gađanje kopnenih ciljeva.

Avion ima sve karakteristike pete generacije — smanjenu radarsku vidljivost, sveobuhvatan pregled radarskog sistema, mogućnost integracije u jedinstveni informativni prostor operacije vazduh-zemlja, super-manevrisanje, kao i „pametnu“ pilotsku kabinu.

Check Also

Počinje pregrupisavanje armija u Evropi! Prave se novi savezi!

Zašto Velika Britanija sklapa odvojene vojne sporazume sa drugim državama ako su sve te zemlje …