ŠOKANTNO – Prva odobrena ‘samoubilačka kapsula’, obećava da nema osećaja gušenja

3D štampana kapsula, namenjena za pomoć pri samoubistvu, uspešno je prošla pravni pregled u Švajcarskoj i trebalo bi da bude spremna za rad u zemlji sledeće godine, rekao je njen tvorac.

Eutanazija je legalna u ovoj evropskoj zemlji, sa 1.300 ljudi, koji su pribegli postupku 2020. godine, prema podacima dve glavne organizacije za pomoć samoubistvu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Životi korisnika usluga prekinuti su, gutanjem tečnog natrijum pentobarbitala, koji pacijente dovodi u duboku komu, pre nego što odu ali dr Filip Ničke, programer iza kapsule Sarco, koja izaziva naučnu fantastiku, predlaže drugi pristup, obećavajući svojim klijentima brzu i mirnu smrt, bez ikakvih droga.

Njegova mahuna postiže svoj cilj, tako što se puni azotom i tako brzo smanjuje koncentraciju kiseonika i ubija osobu unutra, kroz hipoksiju i hipokapniju.

Korisnik Sacro-a će se „osećati malo dezorijentisan i možda će se osećati blago euforično pre nego što izgubi svest“, objasnio je Nitschke u intervjuu za veb stranicu SvissInfo u subotu.

Takođe je rekao da se smrt postiže za 30 sekundi, ovom metodom i da „ nema panike, nema osećaja gušenja.”

Aparat se aktivira iznutra, a osoba u kapsuli može da pritisne dugme „u svoje vreme“ bez potrebe za pomoć, rekao je australijski lekar.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mahuna je takođe mobilna i može se transportovati na bilo koju lokaciju, koju pacijent izabere – bilo da se radi o specijalnoj ustanovi za pomoć samoubistvu ili „idiličnom okruženju na otvorenom“.

Pravna revizija tehnologije, koja je počela prošle godine, sada je završena i rekao je Nitschke, „veoma smo zadovoljni rezultatom, koji je otkrio da nismo ništa prevideli… Uopšte nema pravnih pitanja“.

Treći prototip Sarco pod, trenutno se štampa 3D u Holandiji i „trebalo bi da bude spreman za rad u Švajcarskoj 2022.“, dodao je on.

U promotivnom klipu prošle godine, Nitschke je rekao da planira da tehnologiju učini besplatnom.

Program za štampanje kapsule bio bi dostupan onlajn i „to bi nam omogućilo da širimo ideju širom sveta“, objasnio je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Naučnici razvili novi način za ubrzavanje regeneracije mišića, nakon povrede!

Naučnici sa Univerziteta u Barseloni otkrili su da se sve vrste povreda mišića mogu brže …