Milo Đukanović šef nadzemlja i podzemlja

Kako to da se po Nikšiću hapse srpska deca zbog trobojki, litija, proteruju državljani Srbije koji su legalno boravili ili prolazili kroz Nikšić, a u Crnu Goru bez problema ulazi, šeta, učestvuje u izbornoj kampanji Velja Belivuk

Izbori u Nikšiću uveliko nadilaze karakter lokalnih. Sve što se dešava u ovom gradu ,,nacrtalo’’ ga je kao centralnu temu na mapi ne samo Crne Gore nego čitavog regiona, pa čak i šire.

Nažalost, tome su doprineli i neki nepolitički detalji, odnosno snažan upliv kriminala povezanoga sa bivšim režimom, ali još aktuelnim predsednikom države, Milom Đukanovićem i delovima policije koja je odlučila da ,,do kraja” brani posrnulog diktatora.

I kada se ta kriminalna hobotnica pokuša odupreti neminovnom odlasku u političku prošlost, onda znamo da je spremna da povredi sve oko sebe. Zato na izborima u Nikšiću Demokratska partija socijalista (DPS) nema program, svi značajniji kadrovi su ogrezli u korupciji, a sve nade polažu u delovanje te hobotnice.

Nedavno formirana Đukanovićeva lokalna lista, koju predvodi tamošnji komitski pokret već je od duhovitih Nikšićana dobila naziv „Zbogom Milo”.

Nakon avgustovskih izbora nije bilo jednog člana te partije koji je smeo otvoriti pitanje Đukanovićeve odgovornosti. Verovatno da je bio presudan strah od kriminalnih struktura koje su pretorijanska garda predsednika DPS-a.

Međutim, nakon poraza u Nikšiću taj proces će biti nezaustavljiv. Tome će svakako doprineti odsustvo nekih vodećih, ne samo domaćih nego i regionalnih, kriminalaca poput Velje Belivuka, njegovih partnera iz Crne Gore i regiona.

Nije teško pogoditi da se na vrhu piramide organizovanog kriminala nalazi predsednik DPS-a i Crne Gore Milo Đukanović. On je istovremeno šef i nadzemlja i podzemlja i samo još jedna osoba u njegovom okruženju ima posebno izdvojenu moć, a to je njegova desna ruka, šef za specijalne operacije Zoran Lazović.

Ovih dana se čuju različiti razlozi Belivukovog boravka u Crnoj Gori, od prisustva proslavi, preko pomoći DPS-u u Nikšiću do dogovora za organizaciju ubistva u Beogradu.

Ono što je sigurno to je da je njegov doček bio kraljevski sa potpunom policijskom zaštitom i ovdašnjom poslugom. To je odgovor na jednostavno pitanje zašto taj opasni kriminalac nije uhapšen u Crnoj Gori, u koju je neometano ušao bez ikakvog pregleda ili pretresa.

Pretresi su isključivo rezervisani za rukovodstvo i poslanike Demokratskog fronta i naše rođake i prijatelje iz Srbije. Naše informacije govore da su Belivuk i njegova ekipa podržavali Mila Đukanovića i njegovu partiju u Nikšiću.

Oni nisu bili deo medijskog tima ni stručnjaci za bilo koji segment političke kampanje već su njihove ,,kompetencije” korišćene za ucene, prepade, kupovinu glasova, maltretiranje ljudi. Naravno, Nikšićani su tvrd orah i prezreli su i oterali sa svojih pragova ove nezvane goste, kao što ovih dana teraju iz svoga grada Zorana Lazovića i njegov specijalni tim policajaca i kriminalaca.

Ali postavljaju se mnoga pitanja, a glavno je – kako to da se po Nikšiću hapse srpska deca zbog trobojki, litija, proteruju državljani Srbije koji su legalno boravili ili prolazili kroz Nikšić, a u Crnu Goru bez problema ulazi, šeta, učestvuje u izbornoj kampanji Velja Belivuk sa vlastitom ekipom, kao i pripadnici albanskih kriminalnih klanova iz Prištine.

Odgovor je veoma jednostavan, a ja nisam jedini koji je u prethodnim godinama govorio o tome da je Milo Đukanović ne samo predsednik Demokratske partije socijalista i Crne Gore nego istovremeno i šef podzemlja čitavog regiona.

Dakle, na pragu smo skandala neviđenih razmera i posledica, jer uskoro bi moglo sve ovo što smo godinama govorili da bude potvrđeno od strane kriminalne grupe koja je nedavno uhapšena u Beogradu.

Očekuje se da dobijemo potpunu šemu kriminalne organizacije kao i jasnu i preciznu liniju komandovanja. Mi odavno nemamo nikakve dileme ko je na vrhu te piramide, a verujem da će uskoro i onaj deo javnosti koji je imao rezerve u odnosu na naše činjenice i dokaze koje smo iznosili dobiti još dodatne „argumentacije” od samih učesnika i iz srca tog kriminalnog sistema.

Uskoro će DPS biti deo ružne prošlosti, a sledi i političko penzionisanje Mila Đukanovića. A tada će se do kraja istražiti njegova uloga i pozicija u strukturama organizovanog kriminala.

Nema slobodne CG bez direktnog obračuna sa partijskom policijom, zarobljenim sudstvom i tužilaštvom. Za to je potrebna hrabrost, koju, nažalost, ne registrujemo kod pripadnika nove vlade.

Taj strah su, očigledno, namirisale hijene iz organizovanog kriminala i njihov mentor Đukanović, pa preko svojih ljudi u Upravi za kadrove pokušavaju zaustaviti izbor najboljeg kandidata za direktora Uprave policije.

Isto tako, pod različitim izgovorima se želi zadržati Glavni specijalni tužilac Katnić i njegov iskompromitovani tužilački tim. Demokratski front i poslanički klubovi parlamentarne većine su zajedničkom akcijom pokazali onu vrstu potrebne hrabrosti i odgovornosti koja nedostaje vladi Zdravka Krivokapića.

Pobeda koalicije ,,Za budućnost Nikšića” znači i nove odnose, dolazak na scenu hrabre i odlučne politike koja organizovanom kriminalu neće dati ni sekund predaha.

Andrija Mandić

predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta

Check Also

“Black Market”: Starlink terminali pali u pogrešne ruke! – Bloomberg

Efikasnost Starlink-a kao komunikacionog alata čini satelitski internet metom za rastuću trgovinu, na crnom tržištu …