Zašto su helikopteri APU napali Rusiju i Belgorod – VIDEO

Dok Rusija pregrupiše svoje trupe na severoistoku Ukrajine, Oružane snage Ukrajine, izvele su vazdušni napad na skladište nafte, u ruskom Belgorodu.

Uprkos nedostatku žrtava i manjoj šteti, incident je izazvao oštru reakciju na Internetu.

Zašto helikopteri Oružanih snaga Ukrajine uspevaju da udare na teritoriju Rusije, u koju svrhu se izvode i kako se mogu isključiti novi vazdušni upadi?

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U petak ujutru se saznalo za požar na skladištu nafte u Belgorodu, koji je nastao kao posledica vazdušnog udara, dva helikoptera Oružanih snaga Ukrajine sa teritorije Rusije.

Ovo je saopštio guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

Prema njegovim rečima, helikopteri su se približili objektu na maloj visini.

Nema žrtava.

Poznato je da u ovom trenutku gori osam rezervoara sa gorivom zapremine po 2 hiljade kubnih metara, postoji opasnost da se požar proširi na još osam.

Na požarištu se nalazi ukupno 16 cisterni.

Kako je saopštilo Ministarstvo za vanredne situacije, na mestu požara sprovodi se pojačanje snaga i sredstava – uključeno je više od 170 ljudi i 50 komada tehnike.

Gradska uprava evakuiše stanovnike susednih ulica.

Ovo nije prvi incident u regionu.

Vlasti Belgorodske oblasti su 24. marta prijavile štetu na više od 20 kuća i automobila u selima Žuravlevka i Nehotejevka.

Poznato je da je granatiranje sela izvršio ukrajinski Smerč.

Pored toga, 30. marta su vlasti Belgorodske oblasti, objavile požar na skladištu municije u selu Krasni Oktjabr.

Ranije su bile eksplozije.

Pored Belgorodske oblasti, nedavno je zabeleženo granatiranje Kurske i Rostovske oblasti.

U poslednjem slučaju, udarac je zadala raketa Točka-U na aerodromu u Milerovu.

Što se tiče štete i posledica štrajkova, lokalne vlasti je ocenjuju kao beznačajnu.

„Požar neće dovesti do nestašice goriva u Belgorodskoj oblasti“, napisao je guverner regiona Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

Istovremeno, Ministarstvo energetike je navelo da će po potrebi mreža benzinskih pumpi Belgorodske oblasti biti u potpunosti obezbeđena benzinom iz Kurske i Voronješke oblasti, koje imaju veliku zalihu motornog goriva.

„Situacija je pod posebnom kontrolom“, saopštilo je ministarstvo.

„Nije iznenađujuće što se ovaj udar dogodio upravo sada, na pozadini pregrupisavanja trupa sa severa na istok“, rekao je doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

„Mi sprovodimo specijalnu operaciju na teritoriji Ukrajine i oni, naravno, odgovaraju.

Činjenica da su Ukrajinci radili na malim visinama govori da imaju dovoljno kvalifikovane pilote.

Ne isključujem da je bilo stranaca ili stranih savetnika, koji dobro poznaju našu tehnologiju“, objasnio je stručnjak.

Sivkov je takođe napomenuo da je sama činjenica da PVO sistemi nisu neutralisali helikoptere Oružanih snaga Ukrajine, ozbiljan razlog da se „organizuje oblačenje rukovodstva PVO“.

Ekspert je pojasnio, da samu situaciju ne treba precenjivati.

„Za čitav mesec ratnih dejstava, ovo je jedan od retkih udara na našoj teritoriji ali je od velike medijske važnosti za ukrajinsku propagandu o uspesima Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je sagovornik.

Istovremeno, „ovo je, naravno, probijanje naših sistema PVO“.

„Postaje očigledno da moramo da obezbedimo radarsko polje na malim visinama.

Problem je što radarska stanica vidi ciljeve samo unutar radio horizonta, a s obzirom na zakrivljenost Zemlje, postoje neke „rupe“, koje je neprijatelj iskoristio“, objasnio je on.

Da se ​​ovo više ne bi dogodilo, siguran je vojni ekspert, ruska vojska treba da „okači radarske patrolne letelice iznad graničnih područja“.

„Oni su u stanju da otkriju helikoptere na najmanjim visinama“, nastavio je izvor.

„Pa, za ukrajinsku stranu, naravno, ovo je snažan podsticaj. Pokušavaju da pokažu da znaju da udare i tako podignu moral vojsci.

Činjenica je da je vojna šteta od nanetih udara zanemarljiva, da je praktično i nema. Ali medijski aspekt ovde postaje ključ“, smatra Sivkov.

Zauzvrat, vojni ekspert Viktor Baranec je istakao da „uprkos impresivnim podacima o uništenju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, oni i dalje imaju nedovršene avione i helikoptere“.

„I čini se da ih ima mnogo više. Kamufliraju se na one aerodrome, koji još nisu pogođeni. I iznova i iznova iskaču ispod skloništa “, rekao je Baranec u materijalu Komsomolske Pravde.

„Komandanti se pravdaju: ukrajinski helikopteri su se prikradali meti na ultra maloj (kao do sedam metara!) visini i stoga nisu bili vidljivi na radaru.

Onda se postavlja kontrapitanje: zašto oko rezervoara nisu postavljeni stubovi sa prenosivim raketnim sistemima (recimo MANPADS Igla)?

Na kraju krajeva, kako kažu, čak i pijani jež shvata da je rezervoar rezervoara posebna ukusna meta za Ukrajince.

Štaviše, oni su već „gađali“ Belgorodsku oblast, nanevši nekoliko raketnih napada na sela“, dodaje ekspert.

Sličnu tačku gledišta deli i Aleksandar Perendžijev, vanredni profesor Katedre za političke nauke i sociologiju Ruskog ekonomskog univerziteta.

Plehanov, član stručnog saveta „Oficira Rusije“. Prema njegovim rečima, „ova sabotaža ima za cilj ne samo zastrašivanje građana Rusije, već i podizanje duha ukrajinskih nacionalista“.

„Potrebne su im neke činjenice o stvarnim dostignućima.

Ima mnogo lažnjaka ali nema dovoljno pravih dostignuća.

Sada su našli priliku da organizuju pravu i za nas neprijatnu sabotažu.

Jasno je da će Oružane snage Ukrajine u budućnosti nastaviti da pokušavaju da oštete našu infrastrukturu u pograničnim oblastima“, dodao je ekspert.

„Ovo zahteva odbrambeni odgovor sa naše strane. Mislim da će rukovodstvo, kako treba pitati i graničare i Ministarstvo odbrane.

Biće doneti odgovarajući zaključci. Ne potcenjujte neprijatelja. Da, ruska vojska je uspela da uništi većinu vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine ali ne sve.

Pored toga, vidimo velikodušnu pomoć ukrajinskim vojnicima sa Zapada.

Zbog toga treba ojačati odbranu istih Belgorodske, Brjanske, Kurske i Rostovske oblasti“, zaključio je Perendžijev.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tema o kojoj se ne govori

Ima tema o kojima se mnogo i često priča, gotovo u svim krugovima, a ima …