Nemački mediji: Bajden u dilemi oko sudbine “Severnog toka 2”

Trenutna američka administracija želela bi da se vrati saradnji sa Nemačkom, ali kamen spoticanja u odnosima između Vašingtona i Berlina ostaje „Severni tok 2“, piše nemački Süddeutsche Zeitung.

Kako tvrde autori članka, Bajden, razmenjujući ljubaznosti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, stavio je pod znak pitanja konsenzus između demokrata i republikanaca po pitanju gasovoda „Severni tok 2“.

List podseća na pismo koje su dva senatora uputila predsedniku SAD u kojem se poziva da ne odustaje od oštre politike administracije Trampa prema ruskom gasovodu.

Međutim, za sada nije jasno u čemu može američka administracija da napravi ustupke Berlinu, uzimajući u obzir čvrst stav Bajdena prema sudbini „Severnog toka“, naglašava list.

Ovo pokazuje dilemu pred kojom se našao Bajden, naglašavaju autori teksta. Gasovod je dugo vremena izazivao sporove između Nemačke i SAD.

Bajden i državni sekretar SAD Entoni Blinken su jasno dali do znanja da oni žele da poboljšaju odnose sa saveznicima, pre svega sa Berlinom. Ipak, primer gorenavedenog gasovoda pokazuje koliko je to komplikovano u praksi, navodi se u članku.

Po mišljenju autora materijala, Nemačka u svakom slučaju treba da iskoristi šansu za partnerstvo sa SAD koja se pojavila nakon ere „Trampove grubosti“, ali uspeh u mnogome zavisi od toga da li Nemci mogu da naprave „interesantan predlog Bajdenu“.

Kako piše „Handelsblatt“, SAD razmatraju kao kompromisno rešenje opciju privremenog isključivanja gasovoda, ako tranzit ruskog gasa preko Ukrajine bude ograničen. Takav predlog, ukazuje list, trebao bi stići iz Berlina.

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …