Teorija zavere ili nešto drugo: Amerikanci na društvenim mrežama tvrde da je u Teksasu pao veštački sneg – VIDEO

Amerikanci na društvenim mrežama, naročito na TikToku, tvrde da je u Teksasu pao veštački sneg tokom hladnog talasa koji je pogodio ovu državu.

Veliki broj video snimaka deli se na TikToku, a na njima je prikazano kako se sneg ne topi, šireći tako teoriju zavere da je američka vlada „poslala“ sneg na tu državu, prenosi američki „Insajder“.

Na nekim snimcima vidi se kako korisnici greju upaljačem grudvu snega, a ona se ne topi, već pocrni, i tako iznose tvrdnje da sneg nije pravi, dok naučnici tvrde drugačije.

Takođe, ima i snimaka na kojima se vidi kako se grudva snega ne topi kada se u nju usmeri topao vazduh iz fena.

Teksas je nedavno bio pogođen jakom snežnom olujom, kada je veliki broj domaćinstava ostao bez struje i vode.

Među tvrdnjama koje su se pojavile na društvenim mrežama je i ona da je Bil Gejts, oko koga se šire brojne teorije zavere, umešan u slučaj „lažnog snega“. Gejts je, inače, nedavno ukazao na opasnost od klimatskih promena, te donirao Harvardovom klimatskom projektu za proučavanje načina na koji bi Sunce moglo da se „zakloni“ kako bi se smanjio uticaj klimatskih promena.

​Sa druge strane, na Tviteru mnogi korisnici šeruju te snimke sa TikToka kako bi dokazali koliko su apsurdni.

„Insajder“ navodi kako im iz TikToka nisu odgovorili na pitanja o širenju lažnih vesti, što je zabranjeno pravilima ove društvene mreže.

Naučnici tvrde da su snimci kojima se pokazuje kako se sneg ne topi zapravo nerazumevanje nauke. Kako objašnjavaju, ne radi se ni o kakvom lažnom snegu, već o procesu sublimacije, u kom voda u čvrstom stanju prelazi direktno u gasovito stanje prilikom zagrevanja, navodi „Insajder“.

Jotam Ofir sa Univerziteta Bafalo, koji istražuje medijski uticaj, navodi da u vremenima krize, kakva je bila snežna oluja u Teksasu, ljudi „koriste čak i neobjektivna mišljenja kako bi racionalizovali situaciju u kojoj se nalaze“.

Ovo nije prvi put da se u Americi pojavi teorija o lažnom snegu, slično se dogodilo i 2014. godine, kada je snežna oluja pogodila jug zemlje. Tada su američki mediji objavili objašnjenje procesa sublimacije, koji je jasno ukazao da se radi o prirodnom fizičkom procesu.

Međutim, da ne bude sve tako jednostavno, potrudili su se i neki nezavisni analitičari koji sve ovo dovode u vezu sa Dubokom državom koja se navodno sveti Trampu preko države koja mu je pružila podršku u dokazivanju prevare na izborima.

Analitičari uz sve ovo dovode u vezu i višenedeljne nestanke struje  i vode u Teksasu.

Check Also

NLO primećen prilikom sletanja Bajdenovog aviona, na aerodrom u Los Anđelesu!

Dvojica posmatrača aviona odlučila su da prate let aviona američkog predsednika Džoa Bajdena, na nebu …