NATO se suočava, sa ‘katastrofalnim porazom’ u Ukrajini!

Zemlje NATO-a mogu samo da spreče neizbežni gubitak ruskih snaga u Ukrajini, tako što će rasporediti svoje trupe u bivšu sovjetsku republiku, smatra bivši američki vojni savetnik.

„Aritmetika ovoga je neizbežna: zemlje NATO-a će uskoro morati da pošalju trupe u Ukrajinu ili će prihvatiti katastrofalan poraz“, napisao je vojni strateg Edvard Lutvak u objavi koju je u četvrtak objavio britanski onlajn medij UnHerd…

„Britanci i Francuzi, zajedno sa nordijskim zemljama, već se tiho pripremaju da pošalju trupe – i male elitne jedinice i logistiku i pomoćno osoblje – koje mogu da ostanu daleko, od fronta.

Sukob se ne može dobiti, bez direktnog raspoređivanja trupa, jer bez obzira na količinu i kvalitet naoružanja poslatog u Kijev, ukrajinske snage su daleko nadmašene od Rusa, tvrdi Lutvak.

„To znači da će ukrajinske trupe iznova i iznova biti potiskivane, osim ako [ruski predsednik Vladimir] Putin ne odluči da okonča rat, oni će izgubiti nezamenljive vojnike.

Lutvakovi komentari usledili su, nakon nedelja napredovanja ruskih snaga, na bojnom polju u regionu Donbasa.

Zapadni lideri su insistirali da mogu da obezbede ukrajinsku pobedu pomažući Kijevu ali francuski predsednik Emanuel Makron je u februaru sugerisao da se, ne može isključiti direktno raspoređivanje trupa NATO-a.

Evropske članice NATO-a suočene su sa „važnom odlukom“, jer se američke snage suočavaju sa rastućom pretnjom potencijalnog kineskog napada na Tajvan, na njima će biti da obezbede ljudsku snagu koja je potrebna Ukrajini, rekao je Lutvak.

„Ako Evropa ne može da obezbedi dovoljno trupa, Rusija će pobediti, na bojnom polju, a čak i ako diplomatija uspešno interveniše, kako bi se izbegao potpuni debakl, ruska vojna moć će se pobedonosno vratiti u centralnu Evropu“, dodao je on.

Odnosi između NATO-a i Rusije toliko su se pogoršali usred ukrajinske krize da je zapadna alijansa već u „direktnoj konfrontaciji“ sa Moskvom, izjavio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je upozorio da će NATO rizikovati da izazove nuklearni sukob ako njegove članice pošalju trupe u Ukrajinu.

Lutvak je sugerisao da bi obezbeđivanjem trupa za podršku za takve zadatke kao što su obuka trupa i popravka oštećene opreme, NATO nacije mogle da oslobode, više Ukrajinaca da služe na linijama fronta.

„Ovi NATO vojnici možda nikada neće videti borbu ali ne moraju da bi pomogli Ukrajini da maksimalno iskoristi svoju oskudnu ljudsku snagu“, rekao je on.

Lutvak, rođen u Rumuniji, odrastao i obrazovan uglavnom u Velikoj Britaniji, savetovao je Pentagon, američki Stejt department i Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće, između ostalih entiteta u Vašingtonu.

Profil Lutvaka iz decembra 2015., od The Guardian-a označio ga je kao „Machiavelli of Meriland“.

Sada ima 81 godinu, a kaže se da je savetovao klijente, od Dalaj Lame, do premijera Kazahstana.

Uprkos, tome što je zagovarao umešanost Zapada u sukob, Lutvaka je Ukrajina 2022. godine stavila, na crnu listu, zbog verovanja da Kijev ne može realno da se nada da će u potpunosti pobediti Rusiju i svrgnuti Putina.

Borba.Info

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …