Oboren sistem plaćanja američkih Federalnih rezervi

U sredu popodne, pala je mreža Federalnih rezervi (FED) koja omogućava transakcije elektronskog novca između finansijskih institucija Sjedinjenih Američkih Država.

„Osoblje banke Federalne rezerve trenutno istražuje poremećaj u radu više usluga. Nastavićemo da pružamo ažuriranja čim budu dostupna “, naveo je FED u izjavi.

Među uslugama koje su prestale da rade su „Akaunt servisiz“, „Ček 21“, „Addžastments ček“, „Fed ACH“, „Fed keš“, „Fed lajn advantidž“, „Fed lajn komand, „Fed lajn dajrekt“, „Fed lajn veb“, „Fed vajr fands“, „Fed vajr sikjuritis“ i „Nešnal setlement“.

Prema navodima FED-a, problemi sa Centralnom bankom su rešeni i „korisnici mogu da nastave sa normalnim pristupom“, dok ostale usluge ostaju ugašene. Posle nešto manje od dva sata, FED je saopštio da je vraćen pristup „Fed keš“ uslugama putem „Fed lajn veb“ rešenja.

Ubrzo posle toga objavljeno je da je obnovljen pristup i za nekoliko drugih usluga.

„Služba ‘Fed vajr fondova’, ‘Fed vajr služba za hartije od vrednosti’ i ‘Nacionalna služba za poravnanje’ nastavile su da rade normalno. Banke Federalne rezerve preduzele su korake da pomognu da se osigura otpornost ‘Fed vajr’ i NSS aplikacija“, naveo je FED.

Razlog za prekid bio je „operativna greška Federalnih rezervi“, navodi se u saopštenju.

„Priznajemo da je to uticalo na rokove plaćanja i našim klijentima ćemo saopštiti kad će sanacija sistema biti gotova. Hvala vam na strpljenju dok radimo na rešavanju problema“, naveo je FED.

Digitalna platforma za razmenu kripto-valuta „OK koin“ najavila je da će zbog prekida usluga Federalnih rezervi kupci na platformi možda imati „kašnjenja prilokom plaćanja“ dok se problemi ne reše.

Sistem Federalnih rezervi obrađuje osnovne finansijske transakcije kao što su direktni depoziti na platnom spisku, socijalno osiguranje, povraćaj poreza na dohodak, automatske isplate za zakupe, račune za komunalne usluge i druge operacije.

Prema izveštajima, poremećaji u saveznom transakcionom sistemu nisu se događali „decenijama“.

Check Also

Siromaštvo ili napuštanje trke u naoružanju – Evropa pred teškim izborom!

Američki mediji preuzeli su štafetu, od Britanaca i sada ismevaju stanovnike kontinentalne Evrope, koji su …