Srbija dobija lek koji je Trampu spasao glavu

Američki lek protiv koronavirusa stićiće u Srbiju do maja i od njega se očekuje da spase živote najrizičnijih pacijenata, pišu beogradski mediji.

Reč je o leku koji proizvodi kompanija “Eli Lili” i koji nosi naziv “bamlanivimab”.

Predsednik Srbije je ranije potvrdio da bi američki medikament protiv kovida, ne navodeći njegov naziv, u Srbiju trebalo da bude isporučen u aprilu ili maju, kao i da je naša zemlja za oko 2.000 doza izdvojila čak 40 miliona dinara.

Kako pišu “Novosti” taj lek se smatra jednim od najskupljih i najnovijih u lečenju kovida, a za svoje građane naručila ga je i Nemačka.

Inovativni medikament je, naveliko, nakon oporavka od kovida, hvalio bivši američki predsednik Donald Tramp, kome je, kako se navodi, dat taj lek, baziran na antitelima, samo drugog proizvođača kompanije “Regeneron” – REGN-CoV-2.

Medikamenti oba proizvođača su bazirani na antitelima, “bamlanivimab” na jednoj vrsti, a “Regeneronov” na kombinaciji dve vrste antitela (kasirivimab i imdevimab). Nakon ekspresnog oporavka od infekcije koronom, Tramp se javno založio za njihovu što bržu registraciju i nabavku velikih količina za građane SAD. Njemu je ovaj lek, tada još u eksperimentalnoj fazi, sprečio teži tok bolesti i pomogao da brzo izbaci virus iz organizma.

Lekari u Srbiji još nemaju dovoljno informacija o ovoj inovativnoj terapiji, jer nisu imali priliku da je primenjuju u kliničkim uslovima. Ipak, pojedini kažu da je “čista ekskluziva” što nabavljamo ovaj lek, jer je u odnosu na ostale, kako tvrde – bez premca. U krugovima farmakologa se nadaju da će Srbija uskoro da nabavi i “Regeneronov” medikament, dodaju Novosti.

(novosti.rs)

Check Also

EVROLIGA: Crvena zvezda Beograd nam dostavila lažna dokumenta! – Da smo znali, ni Vildosa ne bi igrao!

Saga oko dolaska Fakunda Kampaca u Crvenu zvezdu, kao da nema kraja. Evroliga je izdala …