Rusija bi mogla da udari na britanske vojne objekte ako se pretnje Londona materijalizuju!

Marija Zaharova opisala je opasku britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona da London smatra legitimnim da kijevski režim koristi britansko oružje za napade, na rusku teritoriju kao „nešto apsolutno suludo.

Rusija ima pravo da nanese udare na britanske objekte u Ukrajini i van te zemlje, ako se pretnje Londona Kijevu mogu izvesti napade britanskim oružjem na rusku teritoriju, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za TASS…

„Ukoliko se takav scenario sprovede, naša zemlja, Rusija, zadržava pravo da odgovori u skladu sa tim, odnosno da za mete smatra britanske objekte koji se nalaze, kako u Ukrajini, tako i van njenih granica: vojne objekte, oružje i tako dalje“, rekla je Zaharova.

Ona je opisala opasku britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona da London smatra da je legitimno da kijevski režim koristi britansko oružje za udare na rusku teritoriju kao „nešto apsolutno suludo”.

„Ova izjava nije samo nelegitimna, već i nelogična, jer je sama Britanija ne tako davno izjavila bukvalno suprotno“, rekla je Zaharova.

„Sećate se kako je kontroverza evoluirala. Ova izjava se prvo pojavila u vesti jedne britanske novinske agencije.

Zatim je, nakon što je tamo boravila dva sata, uklonjena. Uklonjen je ceo članak sa Kameronovim izjavama“, primetila je Zaharova.

„I nekoliko sati kasnije, očigledno, nakon nekih verbalnih borbi koje su se vodile, siguran sam, u Dauning strit 10, u Forin ofisu i u samom sedištu Rojtersa, odlučeno je da se ne žrtvuje ugled britanskih vesti agencija i već da objavi frazu koja je zapravo izgovorena“.

„Odmah smo reagovali. Odgovarajuća reakcija je predstavljena svetu diplomatskim putem. Ambasador je pozvan. Rusija ga, zapravo, nije samo pozvala na ukor, već je apsolutno nedvosmisleno odgovorila britanskom ambasadoru povodom dotičnih izjava na način jesmo“, rekla je Zaharova.

U ponedeljak je britanski ambasador u Rusiji Najdžel Kejsi pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Izražen mu je snažan protest, zbog nedavne Kameronove izjave u intervjuu Rojtersu o pravu Ukrajine da britanskim oružjem, udari na rusku teritoriju.

Kejsi je upozoren da bi odgovor, na ukrajinske udare izvedene britanskim oružjem na ruskoj teritoriji mogao biti usmeren protiv bilo kojih britanskih vojnih objekata i opreme u Ukrajini i drugde.

Mediji

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …