Američki stručnjak opominje Ameriku: “Rusija nikad nije slaba kao što vama izgleda”

Direktor Centra za obaveštajna i globalna pitanja Majka Rodžersa Džošua Huminski predložio je u članku za „Hil“ da se promeni način razmišljanja o Rusije.

On je apelovao na Vašington da shvati da Rusija „nije benzinska pumpa koja se izdaje za državu i iskaljuje na druge, kad počinje da pada“.

Ekspert smatra važnim da strategija administracije predsednika SAD Džoa Bajdena započne dubokim razumevanjem ruskih interesa, moći i postupaka, a „ne polazeći od toga da su u njihovoj osnovi slabost, strukturni pad, ranjivost ili neki drugi nedostaci“. To će pomoći u izradi pametnije i perspektivnije politike prema zemlji, uveren je politikolog.
Međutim, kaže da razumevanje ne znači prihvatanje.

„To je pre sposobnost da se Rusija proceni onakvom kakva jeste, a ne kakvom želi da je vidi Vašington“, objasnio je on u članku.

Huminski smatra da postoje razlike između toga kako opisuju Rusiju i kakva je ona zapravo. S tim u vezi, smatra da njene taktike i postupke diktiraju analiza mogućnosti, interesa i raspoloživa sredstva. Prema mišljenju autora, upravo tako i postupaju pametne države.

Ako se Rusija ocenjuje prema merilima Vašingtona, može se dobiti „recipročna slika“, piše autor.

Američki politikolog je takođe upozorio da se ne smeju ignorisati strateški interesi Moskve, jer će u suprotnom „stalno vrteti Vašington oko prsta“.

Uspesi Rusije zavređuju pažnju

On je pozvao da se odustane od konstrukcija „hibridni rat“ i drugih „popularnih dežurnih reči“ za opisivanje ruskog delovanja u spoljnoj politici i bezbednosti. Ekspert je istakao korisnost debata, ali i da se učesnici debata usredsređeni na akcije Rusije i da ne misle o posledicama takvog ponašanja.

Pored toga, uspesi Moskve u korišćenju svoje snage zaslužuju pažnju i preispitivanje njenih mogućnosti, ističe autor. Prema njegovim rečima, sve njene nedavne akcije dale su rezultate, pritom Rusija ne pokazuje znake slabosti.

Ekspert piše da o stabilnosti Rusije govori i činjenica da ona oseća samopouzdanje i postiže svoje ciljeve u sferi bezbednosti.

Huminski je naglasio da je Moskva i posle raspada Sovjetskog Saveza imala interese. On je pozvao Vašington da ne zaboravi da istorija Rusije nije ograničena samo na sovjetski period i da, pored toga, treba pamtiti „geografske protivrečnosti i bezbednosne dileme“ sa kojima se ona suočava.

Američki politikolog je apelovao da se Rusija shvati onakvom, kakva jeste. S tim u vezi, podsetio je na dva citata, od kojih jedan pripada senatoru Mitu Romni o tome da „Rusija nije benzinska pumpa koja se izdaje za državu i iskaljuje na druge kad počinje da pada“.

On je citirao i reči Vinstona Čerčila: „Rusija nikada nije tako snažna kao što izgleda. Rusija nikada nije tako slaba kao što izgleda“.

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …