Kada otmeš Kosovo pa dođeš u Beograd da deliš savete

Ne postoje finalni rokovi kada je reč o dijalogu Srbije i Kosova, ali ne vidim zašto bi se bez potrebe odugovlačio proces, izjavio za Blic nemački ambasador.

Što se brže nađe rešenje, tim bolje, kazao je u intervjuu za taj beogradski list “Blic” nemački ambasador Tomas Šib. On naglašava da je u interesu svih, pre svega građana Srbije, da se u okviru takozvanog dijaloga o normalizaciji pronađu održiva rešenja za sva otvorena pitanja.

“Normalizacija u principu takođe znači da će se ljudi u Srbiji i na Kosovu međusobno posećivati i poslovati jedni s drugima, bez suvišnih birokratskih prepreka. Što se brže reše svi postojeći problemi vezani za normalizaciju, tim bolje za Srbiju i celi region. To bi Srbiju i Kosovo znatno približilo cilju članstva u EU”, istakao je on.

Upitan da prokomentariše činjenicu da Srbija prošle godine nije otvorila ni jedno poglavlje u pristupu Uniji, Šib odgovara:

“Iskreno nam je žao što tokom prethodne godine nije otvoreno nijedno poglavlje. Izričito bismo pozdravili ukoliko bi bio ostvaren napredak u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, što bi onda rezultiralo i znatnim napretkom u pregovorima o pristupanju tokom ove godine. U to spada i suštinski napredak u sprovođenju pravosudne reforme, u borbi protiv korupcije i u vezi sa medijiskom situacijom. Pozdravljamo što je Vlada Republike Srbije izjavila da su reforme u oblasti vladavine prava i borba protiv organizovanog kriminala prioritet. Optimističan sam da će Vlada svoj mandat, koji je osvojila sa ubedljivom većinom na prošlim izborima, sada iskoristiti kako bi posvećeno nastavila rad na tome”, rekao je on.

(blic)

Check Also

„Rusi plaćaju bolje“: Tankeri sa naftom idu u Rusiju!

Transport nafte između SAD i Evrope preko Atlantika i Mediterana postaje sve skuplji, kako sve …