PUTINOV ŠAMAR: Političari koji se vakcinišu pred kamerama se majmunišu i lažiraju vakcinaciju

Predsednik Rusije Vladimir Putin objasnio je zašto nije sledio primer nekih svetskih lidera i nije se vakcinisao protiv kovida 19 javno: ne treba se majmunisati, ako neko želi da lažira, to nije teško učiniti prikazivanjem vakcinacije pred kamerama.

– Zar treba da se majmunišemo? Da obavezno radimo ono što neko drugi negde radi? Ne bih rekao – rekao je Putin u intervjuu za televiziju „Rusija 1“, odgovarajući na pitanje zašto nema nijednog snimka njegove vakcinacije, dok su mnogi lideri zemalja tokom vakcinacije „dogovarali gotovo foto i video sesije“.

– Uostalom, ako na takvom nivou neko želi da tamo nešto falsifikuje, da nekoga prevari, to nije teško učiniti. Možete pokazati ovu injekciju, a zapravo ubrizgati fiziološki rastvor, ili bilo šta drugo – kefir, nekakav sok od pomorandže… Šalim se, naravno, prosto vitamine. Ali to nije ozbiljno, po mom mišljenju – dodao je predsednik Rusije.

Ruski lider ove nedelje se vakcinisao protiv virusa korona. Za sada se ne zna koju je od tri ruske vakcine primio.  

Putin je za televiziju ispričao da nakon vakcinacije nije imao temperaturu, ali ga je „sutradan malo lomilo“ i bolelo mesto uboda.

– Prvih 5 sati zaista ništa, a onda kada sam nekako podigao ruku… Primio sam u levu ruku – nisam osećao bol, ne, samo neku neprijatnost. Ako sada pritisnem to mesto i dalje pomalo osećam. I to su neželjeni efekti – rekao je šef države.

On je dodao da je „za svaki slučaj stavio termometar na noćni stočić kada je legao da spava“, a kada je ujutru ustao i izmerio temperaturu, ona je bila normalna.

Samo lekar zna kojom vakcinom se vakcinisao

Ruski predsednik rekao je da namerno ne govori kojom se od tri ruske vakcine protiv kovida vakcinisao i da to zna samo njegov lekar.

– Jednom od naše tri vakcine. Zamolio sam kolege da ne govore o tome, zapravo, ni ne govorim im, čak ni ne znaju. Zna samo moj lekar koji mi je dao ovu vakcinu – objasnio je Putin.

– Ne znaju ni Tatjana Golikova (vicepremijer), ni (direktor Rospotrebnadzora Ana) Popova. Nikome to ne govorim. To je jedna od naše tri vakcine – dodao je predsednik.

Ruski lider je istakao da su sve tri ruske vakcine na nivou najboljih svetskih modela i trenutno su najbolje, kao i da je „potrebno da svaki čovek donese takvu odluku za sebe, razgovara sa lekarom, specijalistom“.

– Naše vakcine, kažem to sa uverenošću, najbolje su prema sva tri glavna pokazatelja – dodao je Putin.

On je objasnio da su sve tri ruske vakcine protiv virusa korona približno jednakog kvaliteta, jedna od njih traje malo duže, jedna ima nešto niži nivo zaštite, ali je mekša.

Imunitet stanovništva do kraja leta

Ruski predsednik rekao je i da će, prema trenutnoj stopi vakcinacije, kolektivni imunitet u Rusiji biti dostignut do kraja leta i, čim se to postigne, moći će da se razgovara o ukidanju ograničenja.

– To će se dogoditi i tu već moramo da saslušamo stručnjake, to je već rečeno, nakon što se stvori kolektivni imunitet stanovništva. Da bi se to dogodilo, treba vakcinisati oko 70 odsto odraslog stanovništva. Ako se bude išlo istim tempom kao i sada, mislim da bi na leto, do kraja leta, trebalo da dostignemo takve pokazatelje – zaključio je Putin.

U Rusiji su registrovane tri vakcine protiv virusa korona. Prvu od njih, „Sputnjik Ve“, razvio je Centar „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije na osnovi dobro proučene platforme humanih adenovirusa. Drugu vakcinu, „EpiVakKorona“, napravio je Državni naučni centar za virologiju i biotehnologiju „Vektor“ na osnovu peptidnih antigena. Treći preparat za prevenciju kovida 19 je „KoviVak“ sa celim virionom, koji je izradio Savezni naučni centar za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata „Čumakov“ Ruske akademije nauka.

(Sputnjik)

 

 

Check Also

Svaka sledeća generacija gora od prethodne, kako to zaustaviti?

Zašto niko u Srbiji ne govori o tome da nam je svaka generacija dece gora …