RUSKI NAUČNIK: “Sputnik V lajt” štiti 6 meseci!

„Sputnjik lajt“ je u stanju da produži zaštitno dejstvo korona virusa u proseku za šest meseci, izjavio je direktor Centra za Gamalej Aleksandar Ginzburg.

Prema trenutnim standardima SZO, nivo IgG antitela se smatra dovoljnim – oko 300 BAU.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ovaj opseg je najčešći kada se koristi Sputnjik V, pa je stoga upotreba Sputnjik lajta za šest meseci za takvu kategoriju vakcinisanih veoma obećavajući i efikasan način produženja zaštitnog imuniteta za najmanje još šest do sedam meseci“, rekao je naučnik na brifingu.

Po njegovom mišljenju, pojačavanje (produženje efekta) je posebno važno u svetlu borbe protiv „zlonamernog“ soja „delta“.

„Sputnjik lajt“ je veoma obećavajući vakcinalni preparat, koji se može koristiti za praktično svaku vakcinu, koja se sada široko koristi u svetu“, dodao je Gunzburg.

Vakcinacija ostaje najpouzdaniji način zaštite od korona virusa.

Prema rečima načelnika Ministarstva zdravlja Mihaila Muraška, udeo vakcinisanih među teško obolelim od COVID-19 manji je od 0,03 odsto, dok je ogromna većina pacijenata u bolnicama nevakcinisana.

Trenutno je Rusija pokrenula proizvodnju četiri vakcine protiv SARS-CoV-2 – Sputnjik V, EpiVacCorona, KoviVak i Sputnjik Lajt.

Takođe, Ministarstvo zdravlja je registrovalo “EpiVacKoron-N” – sadrži istu aktivnu supstancu kao i “EpiVacKoron” ali se sintetišu na različite načine.

Za revakcinaciju se preporučuje Sputnjik Lajt – laka verzija Sputnjika V, koja pretpostavlja jedno ubrizgavanje leka.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Sprema se haos! Više niko nije bezbedan!

Na međunarodnu bezbednost utiču i stari i novonastali sukobi, od kojih nijedna zemlja ne može …