VOĐA TIMA NAUČNIKA TVRDI: POČINJE DRUGA GENERACIJA TESTIRANJA VAKCINA U SRBIJI!

On je rekao da se ne očekuje da ova vakcina proizvede neželjene reakcije, ali je dodao da to nije moguće znati pre obavljenih kliničkih istraživanja.

Vođa tima naučnika tvrdi da bi druga generacija vakcina bila mnogo delotvornija na duže vreme od one koja se sada primenjuje.

Kompanija “Svis rokets” radi na vakcini protiv kovida 19 druge generacije koja treba da štiti organizam od mutacija virusa i to na duži rok, izjavio je danas vođa tima naučnika ove švajcarske kompanije dr Vladimir Smiljanović.

“Još uvek smo u pretkliničkoj fazi. Najviše smo radili na procesima proizvodnje koja je i najbitnija, jer što su ti procesi bolji vakcina će kasnije biti jeftinija.

Tu je najviše truda, rada, novca otišlo u poseldnjih godinu dana, a sada se prirpemamo da uradimo još određene eksperimente na životinjama koje će nam pomoći da dobijemo dozvole da bismo krenuli sa kliničkim ispitivanjima”, rekao je Smiljanović, prenosi Tanjug.

On je objasnio da su stručnjaci “Svis roketsa” sintetizovali koronavirus koji može da prodre u ljudsku ćeliju, ali ne može da se razmnožava.

“To je jako bitno da bismo aktiviraliu široki spektar imunog odgovora antitela i ćelija. Virus je živ, i može da zarazi ćeliju ali samo u prvom ciklusu i ne može da izađe iz ćelije.

To je glavna razlika između naše vakcine i vakcina prve generacije koje su se bazirale samo na jednom proteinu koronavirusa. Mi imamo sve proteine koronavirusa”, naglasio je Smiljanović.

Dodao je kako je nova vakcina koju nazivaju raketna slična kineskoj vakcini, ali je razlika u tome da je kod “Sinofarmove” vakcine virus neaktivan i proizvodi zaštitu na mutacije, ali na kraće vreme, a nova vakcina bi trebalo da štiti u dužem periodu.

“Da li će to biti godinu, dve ili deset godina, to još ne znamo, ali svakako očekujemo da će da bude mnogo efikasnija od vakcina prve generacije”, rekao je Smiljanović.

Komentarisao je i da se planira najpre testiranje na miševima a onda da krajem ove godine ili u januaru naredne počnu i klinička ispitivanja.

“Biće tri faze kliničkih ispitivanja, a planiramo da Švajcarska i Srbija budu prve dve zemlje u kojima će ona biti sprovedena, a kasnije u Africi, drugim evropskim zemljama i Americi”, najavio je Smiljanović.

On je rekao da se ne očekuje da ova vakcina proizvede neželjene reakcije, ali je dodao da to nije moguće znati pre obavljenih kliničkih istraživanja.

Tanjug

Check Also

Washington Post: Ukrajina će morati da položi račune za sve, što su joj SAD isporučile!

Američka strana je upozorila kijevske vlasti da će Ukrajina morati da polaže račune za sve, …