Šok na Zapadu! Katalonci shvatili koliko su bili naivni… – Ništa od otcepljenja!

“Reč je o borbi za fotelje”, rekla je Mjerija Vehi, portparolka antikapitalističkog CUP-a, najmanje od tri stranke koje zagovaraju ocepljenje od Španije u izjavi za špansku televiziju RTVE.

Većina Katalonaca želi da Katalonija ostane deo Španije, pokazuje anketa koju su danas objavile katalonske novine “La Vanguardia”.

Oko 52 posto Katalonaca bi na potencijalnom referendumu glasalo da ta autonomna pokrajina na severoistoku ostane deo Španije dok bi njih 42 posto podržalo osamostaljenje.

Anketu je izradila kuća za istraživanje javnog mišljenja GAD3 za list “Vanguardia” na uzorku od 800 ispitanika 11. i 12. maja.

Na regionalnim izborima održanima 14. februara, većinu mesta u katalonskom parlamentu osvojile su tri stranke koje zagovaraju samostalnost i uspostavljanje republike Katalonije, ali zbog neslaganja dve najveće – Zajedno za Kataloniju (JxCAT) i Katalonske republikanske levice (ERC) – još nije oformljena vlada.

Krajnji rok za dogovor je 26. maj, jer će u protivnom biti održani novi izbori, prenela je Hina.

“Reč je o borbi za fotelje”, rekla je Mjerija Vehi, portparolka antikapitalističkog CUP-a, najmanje od tri stranke koje zagovaraju ocepljenje od Španije u izjavi za špansku televiziju RTVE.

Brojni birači nisu izašli na izbore u februaru u toj industrijski i turistički bogatoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika.

Odziv je bio 53,4 odsto, dok ih je 2017. godine bio rekordnih 82 odsto.

U nedelju su grupe koje podržavaju samostalnost organizovale protest ispred zgrade vlade u Barseloni poručivši političkim strankama da će izgubiti njihovu podršku ako se ne dogovore oko formiranja vlade.

Danas su stranke JxCAT i ERC, ideološki različite stranke, izvestile kako su postigle sporazum, pa se narednih dana očekuje izglasavanje vlade u regionalnom parlamentu.

Tanjug

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …