Amerika sprema novo tajno oružje za Rusiju

Predsednik SAD Donald Tramp je tokom razgovora o tajnom američkom oružju, o kome navodno niko ne zna, verovatno imao u vidu termonuklearnu bojevu glavu male jačine V76-2, piše američki politički portal „Popular mehaniks“.

„Predsednik je verovatno imao u vidu V76-2, novu nuklearnu bojevu glavu, koja je napravljena za balističke rakete američke Ratne mornarice „Trident D-5“, koje se lansiraju sa podmornica“, navodi portal.

„Popular mehaniks“ podseća, da američka Ratna mornarica trenutno ima 12 podmornica i da svaka ima oko 20 raketa UGM-133A „Trident D-5“. Svaka od tih balistička raketa može da ponese četiri do pet bojevih glava V76 jačine 100 kilotona.

Portal navodi, da samo jedna takva američka podmornica, koja se nalazi u blizini kanadske obale, „može da lansira na zapad Rusije 80-100 bojevih glava“. Jačina V76-2 u odnosu na V76 je veća za četiri do deset kilotona.

U februaru je Pentagon izjavio, da su SAD počele instalaciju bojevih glava male snage V76-2 na podmornice.

Direktor informacionog projekta o nuklearnom naoružanju Federacije američkih naučnika Hans Kristijansen rekao da je plan da se V76-2 prave na bazi termonuklearne bojeve glave V76-1 uklanjanjem termonuklearnog goriva (uranijuma, litijuma i deuterijuma), usled čega će od prethodne bojeve glave ostati samo okidač plutonijuma, dok će se energija novog oružja smanjiti sa 100 na pet do šest kilotona.

(Sputnik)

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …