BAJDEN POSLAO BLINKENA I RABA DA MOLE PUTINA: SAD i Britanija žele bolje odnose sa Moskvom!

blinken i rab

“Ali, mi ne težimo eskalaciji, više bismo voleli da imamo stabilnije, predvidljivije odnose sa Moskvom.”

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da Džo Bajden želi da sa Vladimirom Putinom razgovara o stabilizaciji odnosa dve zemlje.

„Predsednik Bajden je odavno – čak i pre nego što je postao predsednik – jasno stavio do znanja da ćemo, ako Rusija odluči da deluje bezobzirno ili agresivno, uzvratiti.

Ali, mi ne težimo eskalaciji, više bismo voleli da imamo stabilnije, predvidljivije odnose sa Moskvom.

Ako se Rusija bude kretala u tom smeru – onda ćemo i mi. Mislim da će predsednik Bajden iskoristiti priliku da sa predsednikom Putinom direktno o tome razgovara“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dominikom Rabom u Londonu.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države ne teže zaoštravanju odnosa sa Rusijom, već će samo odgovarati na one korake koje budu smatrale neprijateljskim.

Indikativno je da je i Rab rekao da zvanični London drži otvorena vrata za poboljšavanje odnosa sa Rusijom.

Još je dodao da to žele i druge zemlje NATO.

Blinken je i 28. aprila rekao da se ruske vlasti moraju uzdržati od eskalacije – ak žele bolje odnose sa Sjedinjenim Državama.

Pomoćnik Vladimira Putina za spoljnu politiku – Jurij Ušakov – izjavio je da bi do sastanka ruskog i američkog lidera moglo da dođe u junu, čak i da postoje „mogući datumi“.

Fakti

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …