„Rio Tinto i dalje kupuje zemlju, ucenjuje, ulazi u kuće…” – VIDEO

„I dalje kupuju zemlju, ucenjuju, ulaze u kuće. I njima je dat signal šta treba da rade, a to mora da prestane“

Ekološki aktivisti održali su protest ispred Vlade Srbije kojoj su predali svoje zahteve da se ukine uredba Vlade Srbije o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“, kao i da svi potpisani dokumenti, sporazumi i eventualni ugovori sa kompanijom Rio Tinto budu dati javnosti na uvid.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oni su pozvali građane da im se prodruže u blokadama auto-puta i jednog graničnog prelaza, koje su najavljene za subotu, 15. januar.

Organizatori protesta naveli su i da je Vlada “kukavički” odložila sednicu koja je trebalo da se održi u vreme protesta ali je iz Nemanjine u među vremenu objašnjeno da za danas nije ni bila planirana sednica i da se one redovno održavaju četvrtkom.

Predstavnica Udruženja Ne damo Jadar Marijana Petković izjavila je da Rio Tinto i dalje radi „svoj posao“ i da to Srbija mora da zna.

„I dalje kupuju zemlju, ucenjuju, ulaze u kuće. I njima je dat signal šta treba da rade, a to mora da prestane“, rekla je ona.

Naglasila je i da konačno mora da se kaže ko je doveo Rio Tinto u Srbiju.

“Gospoda iz Vlade će morati da ubrzaju neke stvari i da nam konačno kažu ko je doveo Rio Tinto, da pokažu ugovore i da pokažu šta to Rio Tinto zna što meštani i ljudi koji žive (na području Jadra) ne znaju”, rekla je Petković.

Predstavnik Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanović Ćuta pozvao je premijerku da se obrati okupljenima i da “poništi sve ugovore sa Rio Tintom”.

On je potvrdio da će u subotu ponovo biti organizovane blokade po Srbiji.

“Neki od nas će u subotu blokirati granični prelaz Loznica, blokiraćemo (auto-put) E75, biće blokirana Preljina, još mnogo mesta u Srbiji, a (ministar unutršnjih poslova Aleksandar) Vulin da zna, bude li neko takao bilo koga na bilo kojoj blokadi imaće celu Srbiju ovde”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, vlast treba samo jednu stvar da uradi – da otera Rio Tinto, a građani će potom da nastave normalno da žive.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Predstavnik Udruženja Ne damo Jadar Zlatko Kokanović zatražio je od premijerke da objavi sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto i da nije birno oterati samo tu kompaniju, već ne sme biti nijednog rudnika litijuma u Srbiji.

“Dobar domaćin izađe u dvorište i kad mu kokoške zakrešte”

Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) je na skupu ispred Vlade za N1 izjavila da je “ovo narodna vlada i narodna zgrada” i da je “valjda normalno” da ekološki aktivisti uđu i predaju svoje zahteve.

Poručila je da ministri nisu tu samo da bi bili, kako je rekla, administratori stranih korporacija, već da upravljaju državom najbolje što mogu, za šta su i izabrani.

“Da vam kažem nešto, jedan dobar domaćin kada mu kokoške zakrešte pred dvorištem, izađe da vidi da nije se neka grabljivica ustrebila na njih.

Ne mogu da verujem da oni koji su izabrani da upravljaju ovim narodom i ovom državom, zatvore vrata narodnog doma”, kazala je Bralović.

Rekla je i da aktiviste ne zanima novac, i da oni svoju dedovinu neće dati, već čekaju samo da im iz Vlade kažu da su povučena sva rešenja o istraživanju litijuma u Srbiji.

Upitana o izjavi premijerke da ne može da zamisli da će ekološki aktivisti u subotu blokirati granične prelaze ali da će država reagovati ako se to dogodi, Bralović je rekla da Brnabić “ne mora ni da zamišlja, videće na licu mesta kako to izgleda”.

Najavila je da će u subotu biti blokiran jedan granični prelaz, a ako se u međuvremenu ne ispune zahtevi SEOS-a, naredne subote biće blokirana dva.

“Pa ćemo preći na železnčki saobračaj, železničke čvorove, ma koliko njoj to bilo smešno i nezamislivo i ma koliko pretili silom”, poručila je Bralović.

Ona je optužila ministe u Vladi da zagovaraju građanski rat i poručila im je da “dobro razmisle, jer to neće dobro po njih da se odrazi”.

“Kukavičko odlaganje” sednice koja nije ni bila  zakazana

Organizatori današnjeg protesta pretodno su poručili da će “zbog kukavičkog odlaganja sednice”, danas tražiti da predstavnici Ekološkog ustanka i SEOS-a budu primljni na sastanak sa Anom Brnabić.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Građani i dalje imaju dva osnovna zahteva. Jedan je ukidanje uredbe Vlade o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadari – „Jadar“ od 13.02.2020.godine.

Drugi zahtev je da svi potpisani dokumenti, sporazumi i eventualni ugovori koje su Vlada Srbije i drugi predstavnici izvršne vlasti potpisali sa kompanijom Rio Tinto ili Rio Sava Exploration budu dati javnosti na uvid“, kažu organizartori protesta, piše Nova.rs.

Oni su ranije najavili skup ispred Vlade i tražili da prisustvuju sednici.

„Zahtevali smo da se na dnevni red sednice uvrsti tačka kojom će se poništiti štetočinska Uredba vlade o projektu “Jadar” čime je ovoj stranoj kompaniji omogućeno da vrši pritisak i otkupuje zemlju od meštana doline Jadra ali daje i pravnu osnovu za izdavanje lokacijskih uslova za sam rudnik“, kažu iz ekoloških udruženja.

Iz Vlade Srbije u međuvremenu je saopšteno da za danas u 12 časova nije ni bila zakazana sednica Vlade, i da je stoga neistina da je njeno održavanje otkazano.

“Redovne sednice Vlade Srbije, prema ustaljenom rasporedu, uobičajeno se održavaju četvrtkom i to je činjenica koja je poznata apsolutno svim medijima u zemlji.

Naredna sednica Vlade zakazana je prošlog četvrtka, 6. januara za naredni četvrtak, 13. januar”, podsećaju iz Vlade.

Iz Vlade navode da se i kroz obaveze predsednice Vlade koje su zakazane na današnji dan, jasno vidi koliko su tvrdnje o sednici planiranoj za danas neistinite.

“U 11 časova predsednica Vlade je imala sastanak sa ambasadorom Egipta, dok je za 12 časova bio zakazan razgovor sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom”, ukazuju iz Vlade.

Ispred Vlade Srbije pored predstavnika Ekološkog ustanka došli su i predstavnici brojnih udruženja iz čitave zemlje: SEOS (Ne damo Jadar, Suvoborska greda, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Eko brigada Jagodina, Neko brine za Levač, Za čist Кosjerić), Otvorena građanska platforma Akcija: (Smelo – Loznica, Mladi Milanovca, Možemo – Topola je naša, Lokalni front Valjevo, Unija treći Beograd, Nova snaga – Кragujevac, Ovo je moj grad Boljevac, Pokreni se Osečina, Futoška inicijativa), Ekološki front Novi Sad i mnogi drugi građani.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ruski poslanik Šeremet: Slanje francuskih trupa u Ukrajinu smatraće se njenom okupacijom!

Slanje francuskih trupa u Ukrajinu smatraće se njenom okupacijom, a Pariz će postati strana u …