Rusi raspoređuju vojsku, Ukrajina zove NATO u pomoć

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je danas NATO da poveća svoje vojno prisustvo u regionu.

On je zatražio od SAD da podrže zahtev Kijeva za uključivanje u Akcioni plan za članstvo u NATO-u na samitu Alijanse u junu.

“Tražimo pomoć Sjedinjenih Država u otpočinjanju ovog procesa”, navodi se u saopštenju Zelenskog koje je objavljeno nakon njegovog sastanka sa americkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Kijevu, prenosi agencija Rojters.

Nešto ranije, Blinken je izjavio da SAD aktivno nastoje da povećaju pomoć Ukrajini u oblasti bezbednosti, i istovremeno je optužio Rusiju da je ostavila znatan broj vojnika i naoružanja kod granice sa Ukrajinom uprkos najavama o povlačenju.

“Ovo će biti važna prilika da razgovaramo o kontinuiranoj ruskoj agresiji i naglasimo potrebu da se održi tempo reformi”, napisao je na Tviteru Blinken.

Tokom posete Ukrajini, Blinken je položio crvene ruže na kijevski spomenik poginulima tokom sukoba u Donbasu.

Činjenica je da se Ukrajina oseća ugroženom, piše juče Dojče vele. Moskva danima raspoređuje desetine hiljada vojnika na istočnoj granici Ukrajine i na anektiranom Krimu, i vrši pripreme za blokadu Azovskog mora, preko kojeg važna ukrajinska luka, Marijupolj, ima pristup Crnom moru. Osim toga, na istoku zemlje borci odani Rusiji već godinama kontrolišu dve „narodne republike“.

Vlade Nemačke i Francuske već godinama ulažu napore posredujući u konfliktu, počevši od 2014, odmah nakon što je Rusija anektirala poluostrvo Krim. U takozvanom „normandijskom formatu“ (nazvanom po prvom sastanku u severnoj Francuskoj), više puta su se sastajali šefovi država ili vlada Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske. Godinu dana kasnije dogovoren je čak i mirovni sporazum, ali sukob i dalje tinja, i često izbija otvoreno nasilje.

Pojavljuje se nova nada u konfliktu između Rusije i Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin nije protiv predloga američkog kolege Džozefa Bajdena da se njih dvojica sastanu ovog leta.

(tanjug)

Check Also

Borel najavio tajming prve tranše prihoda, od ruske imovine!

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je u ponedeljak, 22. jula, saopštio vreme prve tranše prihoda …