Selaković: Izjava izraelskog ambasadora je bezobrazluk! Vučić nije priznao tzv. Kosovo i Metohiju! – VIDEO

“Izjava ambasadora Izraela je svojevrstan bezobrazluk, i ona apsolutno nije tačna”

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković reagovao na izjavu izraelskog ambasadora da je Srbija praktično vašingtonskim sporazumom priznala Kosovo.

Ambasador Izraela Jahen Vilan je tokom gostovanja u Jutarnjem programu TV Prve potom, upitan zašto je njegova država priznala tzv. Kosovo, rekao i da je Izrael to uradio jer je bio pod pritiskom Amerike. 

Te dve rečenice izazvale su odmah reakcije voditelja, koji je odštampao sporazum i pokazao ga uživo.

Najpre je u studiju prikazan sporazum koji je potpisan u Vašingtonu, odnosno u Beloj kući i u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, a iz kog se jasno vidi da su Priština i Beograd sa Vašingtonom potpisali dva različita sporazuma, čiji delovi uopšte nisu isti.

Uspostavljen je kontakt i s ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, koji je potvrdio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao potpuno drugačiji papir od onoga koji je dat prištinskoj strani na potpis.

“Izjava ambasadora Izraela je svojevrstan bezobrazluk, i ona apsolutno nije tačna”, kategorično je rekao Selaković.

“Jasno se vidi ja je Srbija potpisala sporazum s Vašingtonom, kao i tzv. Kosovo, odvojeno.

U delu koji je Vućić potpisao navodi se da je Srbija saglasna da otvori predstavništvo u Jerusalimu do septembra i izmesti svoju ambasadu u Izraelu u taj grad, a u delu koje je potpisao Avdulah Hoti stoji da je Kosovo saglasno da se zahteva međusobno priznanje Srbije i tzv Kosova”, objasnio je ministar Selaković, ali je i dodao da je Vučić rekao premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da je uslov da Srbija preseli svoju ambasadu i otvori predstavništvo taj da Izrael povuče priznanje Kosova.

Komentarišući izjavu izraelskog ambasadora iz Jutarnjeg programa da je Izrael praktično priznao tzv. Kosovo pod pritiskom Amerike, Selaković je zatim zaključio da je onda predsednik Srbije uspeo da preživi taj pritisak u Vašingtonu, koji je, kako kaže, bio žestok.

“Vučić je izdržao jezive pitiske, a Izrael nije uspeo da odoli tim pritiscima”, rekao je on i dodao: “Građani Srbije treba da budu ponosni što imaju predsednika koji je uspeo da odoli pritiscima u Vašingtonu i da sačuva naš obraz i našu nacionalnu poziciju”.

B92

Check Also

Mirror: Britanski državni dug porastao na najviši nivo u poslednjih 60 godina!

U majskom periodu državni dug Ujedinjenog Kraljevstva porastao je na nivo koji nije dostigao, skoro …