ASIA TIMES NEMA DILEMU: Putin je zadao „nokaut udarac“ Zapadu…

Rusija ne namerava da deli Arktik sa Sjedinjenim Državama.

To se navodi u publikaciji azijskog izdanja Asia Times.

Autor Dave Makichuk piše: Poruka Vladimira Putina Vašingtonu bila je kristalno jasna, ali ni na koji način iznenađujuća.

On podseća da je ruski lider uputio oštro upozorenje bilo kojoj svetskoj sili, koja pokušava da ospori teritorijalne zahteve Moskve na Arktiku.

„Svi žele da nam nešto odgrizu, ali trebali bi da znaju da ćemo im izbiti zube, kako ne bi mogli da grizu“, rekao je Vladimir Putin.

Putin je pažnju usredsredio na reči koje se pripisuju ruskom caru 19. veka Aleksandru III: „Svi se plaše naših otvorenih prostora“.

Vredi podsetiti da je američki državni sekretar Entoni Blinken ranije dovodio u pitanje legalnost vojnih aktivnosti Moskve na krajnjem severu, kao i nova predložena pomorska pravila.

„Arktik je region strateške konkurencije, koji je privukao pažnju čitavog sveta“, rekao je sekretar.

Kolumnista američkog izdanja podseća: nedavno su ruske oružane snage omogućile medijima, uključujući CNN, pristup njihovoj najsevernijoj ispostavi na ostrvu Aleksandra Land, verovatno kao pokazivanje sile pre sastanka Arktičkog saveta.

Ruska baza “Arktički trolisni”, obilato je opremljena raketama i radarom, a njena pista dugačka 3.500 metara može služiti svim tipovima aviona, projektujući snagu i uticaj Moskve na Arktiku, usred jačanja međunarodne konkurencije za ogromne resurse tog regiona.

Upitan da li to znači da bi ruski teški strateški bombarderi, poput Tu-95 medveda, mogli da dejstvuju odavde, general-major Igor Čurkin je s ponosom to potvrdio.

Nova baza je dizajnirana za smeštaj oko 150 vojnika i dizajnirana je da obezbedi autonomiju i samodovoljnost ruske Severne flote.

Rusija je takođe pokazala novinarima dve moćne obalske odbrambene rakete koje je rasporedila na zemlju Franca Jozefa, za koju kaže da može pogoditi brodove ili kopnene ciljeve udaljene više od 200 milja od obale.

Autor publikacije podseća da su 2007. godine ruski ronioci na podvodnom vozilu istakli rusku zastavu na dnu Severnog ledenog okeana, na Severnom polu.

Potez je kritizirao Peter McKai, koji je u to vreme bio kanadski ministar odbrane.

Postavljanje zastave je možda bio simboličan potez, ali od tada Rusija metodički utvrđuje svoje aerodrome i baze na mnogim mestima duž svoje arktičke obale.

Dave Makichuk podseća da su nedavno ruske podmornice istovremeno probile arktički led tokom visoko reklamirane vojne vežbe krajem marta – sofisticiranog manevara dizajniranog da svetu pokažu ko je gospodar na Arktiku.

Prema autoru publikacije, fraza Vladimira Putina je „nokaut udarac“.

Ruski lider je poslao jasan signal Zapadu da je Arktik zona interesa Kremlja.

Demonstracija arktičke moći sugeriše da je Moskva sposobna da brani svoja prava na severni region.

Borba.Info

Check Also

Zašto Ukrajini neće pomoći lovci F-16 i moćne odbrambene linije

Borbe u Ukrajini se razvijaju veoma dinamično. Situacija na ratištu se značajno menja, svakih nekoliko …