SAD se suočavaju sa najvećim rizicima, od Drugog svetskog rata!

SAD se suočavaju sa ozbiljnim rizicima u svetlu rastućih globalnih geopolitičkih tenzija i unutrašnje političke polarizacije nacije, upozorio je Džejmi Dajmon, izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase.

U godišnjem pismu akcionarima u ponedeljak, izvršni direktor najveće američke banke naveo je velike iznose državne potrošnje i napore Federalnih rezervi da smanji svoj bilans stanja, kao i sukob u Ukrajini i rat između Izraela i Hamasa, kao stvaranje okruženje koje „može stvoriti rizike koji bi mogli da zasene bilo šta od Drugog svetskog rata“…

„Globalno vođstvo Amerike je dovedeno u pitanje spolja, od strane drugih nacija i iznutra, od našeg polarizovanog biračkog tela“, napisao je Dimon.

„Moramo pronaći načine da ostavimo po strani naše razlike i radimo u partnerstvu sa drugim zapadnim zemljama u ime demokratije.

U ovom vremenu velikih kriza najvažnije je udružiti se u zaštiti naših osnovnih sloboda, uključujući i slobodno preduzetništvo“, poručio je izvršni direktor.

68-godišnji bankar je dodao da postoji „rastuća potreba za povećanom potrošnjom dok nastavljamo da prelazimo na zeleniju ekonomiju, restrukturiramo globalne lance snabdevanja, povećavamo vojnu potrošnju i borimo se sa rastućim troškovima zdravstvene zaštite“.

Dimon je rekao da nije optimista kao šire tržište da će američka ekonomija postići „meko sletanje“, u kojem vidi skroman rast i opadajuću stopu inflacije.

Šanse za meko sletanje su “mnogo manje” od 70, do 80 odsto koje očekuju neki investitori, rekao je on.

„Ove značajne i donekle neviđene sile dovode, do toga da ostanemo oprezni“, zaključio je šef JPMorgana.

U međuvremenu, rekao je Dimon, Kina se uspostavila kao „potencijalna supersila“ i strateški se fokusirala, na svoju ekonomsku bezbednost, dok je Zapad „spavao“.

„Tokom proteklih 20 godina, Kina je sledila sveobuhvatniju ekonomsku strategiju, od naše“, rekao je on.

On se, takođe osvrnuo na budućnost veštačke inteligencije, rekavši da je “apsolutno uveren” da će posledice tehnologije biti “izvanredne” i transformativne.

JPMorgan već istražuje upotrebu AI u razvoju softvera i planovima proizvodnje zaposlenih, posebno u odeljenjima za prevare i rizike, rekao je on.

Borba.Info

Check Also

Dodik: Kakav „nacionalni molitveni doručak“! Srbi neće da žive, sa onima koji bi da ih unište!

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović u nedostatku ideja u promovisanju unitarne BiH, je sazvao …