OVO SPREMAJU: Francuska predložila privremeni sporazum Beograda i Prištine

Savetnik bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija izjavio da je prema njegovim saznanjima Francuska predložila privremeni sporazum Beograda i Prištine.

Taj sporazum, objasnio je Artan Behrami, je bez uzajamnog priznanja, preneo je portal Kosovo nline.

“Prema mojim informacijama, Nemačka nije u igri, jer su izbori ove godine, Amerika je predala ovlašćenje Briselu za dijalog. Postoji ideja koju forsira Francuska, koju je podržao Brisel, da se postigne privremeni sporazum, vezano za Vašingtonski sporazum, ali je on štetan za Kosovo, jer govori o autonomiji severa, većim pravima crkve u zamenu za priznanje od strane Grčke i liberalizaciju viza”, rekao je Behrami u intervjuu za TV Kljan Kosova.

Istakao je da su savetnici francuskog predsednika Emanuela Makrona poslali signal da neće biti liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

“To je pregovaračka taktika, ali interno se pregovara i verujem da će se na sledećem sastanku koji će se održati u Parizu ove teme otvoriti. Nije dobro ulaziti u tu igru jer privremeni sporazumi ne donose dugoročnu stabilnost, ne rešavaju problem između Kosova i Srbije, već samo stvaraju iluzije da je nešto urađeno”, rekao je Behrami.

Naglasio je da je uloga Sjedinjenih Američkih Država sekundarna i “nije primarna kao ranije”.

“Izgubili smo zamah u dijalogu i sada postoje inicijative za postizanje sporazuma ne za uzajamno priznavanje kao ranije, već za privremene sporazume”, rekao je između ostalog Behrami.

(kosovo online)

Check Also

Politico: Strategija EU da zaštiti svoju tehnologiju od Kine, nije uspela

Tačno godinu dana nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dala veliko …