UDARNA VEST: Propao opoziv Trampa

Američki Senat je većinom glasova oslobodio bivšeg predsednika Donalda Trampa optužbi za navodno podsticanje pobune tokom nereda i upada u zgradu Kongresa.

Time je propala još jedna inicijativa demokrata za njegov opoziv.

Za opoziv Trampa bilo je 57 senatora, dok je 43 bilo protiv.

Ova odluka je bila očekivana s obzirom da je za opoziv Trampa bila potrebna dvotrećinska većina Senata, što znači da je inicijativu demokrata trebalo da podrži najmanje 17 senatora iz redova republikanaca.

“Želim da se prvo zahvalim mom timu posvećenih advokata i drugih koji su neumorno radili na zaštiti pravde i istine”, naveo je Tramp.

Zahvalio je i senatorima i kongresmenima koji su, kako je naveo “ponosno stajali u odbrani ustava i svetih legalnih principa koji su u srcu naše zemlje”, ali i “milionima građana koji su hrabro podržali ove važne principe”.

On je osudio pokušaj opoziva i ponovo ga nazvao „najvećim lovom na veštice u istoriji Amerike“.

Tramp se osvrnuo i na svoju političku budućnost, pošto posle odluke Senata može da se kandiduje na sledećim predsedničkim izborima 2024. godine.

“Naš istorijski, patriotski i predivni pokret Učinimo Ameriku ponovo velikom (MAGA – Make America Great Again) je tek započet. U sledećim mesecima imaću mnogo toga dad podelim sa vama i radujem se nastavku našeg neverovatnog zajedničkog putovanja da dostignemo američku izuzetnost za sve ljude”, naveo je Tramp i dodao “imamo puno posla pred nama i uskoro ćemo se pojaviti sa vizijom za svetlu, blistavu i bezgraničnu američku budućnost”.

Da bi Tramp bio osuđen bila je potrebna dvotrećinska većina.

Senatori su se, ranije u subotu, dogovorili da preskoče iskaze svedoka u procesu opoziva Trampa. Time je izbegnuto produženo suđenje i obe strane su iznele završne argumente.

Podsetimo, Predstavnički dom 13. januara opozvao je Trampa zbog podsticanja pobune njegovih pristalica.

Ni reč o simnjivim izborima

Lider većine u Senatu Čak Šumer kritikovao je današnju odluku Senata o oslobađanju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa optužbi za podsticanje pobune njegovih pristalica, rekavši da je glasanje “neameričko” i da vređa patriote koji su dali živote za zemlju.

“Bivši predsednik je inspirisao, usmerio i podstakao rulju da nasilno spreči mirnu tranziciju vlasti, podrije volju naroda i ilegalno održi tog predsednika na vlasti”, rekao je Šumer, prenosi Si-En-En.

On je rekao da “nema ničeg što je više neamerički nego to”.

“Ništa, ništa nije više neetički za našu demokratiju, vređajući generacije američkih patriota koji su dali živote da odbrane naš oblik vlasti”, rekao je Šumer.

(b92)

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …