“VELIKI DODINI”: “Lažete, blefirate i petljate” – Za nas Šmit, ne postoji!

Dodik je pozvao javnost da ne prihvati imenovanje Šmita, jer, kako je istakao, on nije formalno ni imenovan.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne prihvata imenovanje Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u BiH.

“Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog Visokog predstavnika, neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti ime niti bilo kakve njegove ingerencije”, rekao je Dodik u intervjuu za Radio Republike Srpske.

On je naveo da je Savet za provođenje mira u BiH (PIK) “blefirajući nešto navodno imenovao”, ocenivši da je reč o “neproceduralnom imenovanju na bazi ignorisanja”.

Dodik je pozvao javnost da ne prihvati imenovanje Šmita, jer, kako je istakao, on nije formalno ni imenovan.

“Vi koji ste samozvani i koji blefirate ponovo hoćete da nam nametnete priču o nekom Visokom predstavniku, krijući se da je to Nemac iza koga bi, navodno, trebalo da stoji Nemačka, a mi treba da se prepadnemo i kažemo ok. Nije ok, nije u redu, niste u pravu, lažete, blefirate i petljate”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska “neće da pristane na takvo blefiranje i blamažu međunarodnog faktora, jer oni nisu imali pravo da imenuju visokog predstavnika”.

“Nema ni Saveta bezbednosti UN-a u pogledu donošenja relevantne rezolucije kako su to oni sami rekli.

Sve je to rađeno na jedan sumnjiv način, kao što je i BiH sumnjiva. To je samo dokaz da BiH ne treba da postoji kao zemlja”, ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

Dodao je da se “na arogantan, nepošten, kriminal način pokušavaju da izvrgnu ruglu međunarodno pravo i Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i da navodno imenuju nekoga koji bi došao u ime njih da nešto radi”.

“Taj neko može da radi u ime njih, a što se tiče nas neće da radi”, kazao je Dodik.

Navodeći da se Šmit naziva novoimanovanim Visokim predstavnikom, Dodik tvrdi da to nije tačno.

“To je pokušaj imenovanja, to je blef – ako prođe prođe”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, oni moraju da se suoče sa činjenicom da je Narodna skupština Republike Srpske donela zaključke koji su veoma precizni i jasni.

Tim zaključcima traži se ukidanje mandata OHR-a u BiH.

“Naravno da možemo da razgovaramo o novom visokom predstavniku, pod uslovom da se poštuju procedure za njegov izbor i imenovanje. Ukoliko to ne bude, nećemo prihvatiti ni jedno drugo sumnjivo imenovanje, pa ni ovo koje su oni pokušali da naprave”, naglasio je Dodik.

Dosadašnji Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je pre par dana podneo ostavku na tu funkciju, a PIK je za njegovog naslednika, na predlog Nemačke, imenovao Kristijama Šmita.

Protiv te odluke bila je Rusija.

Vlast u RS smatra da imenovanje novog Visokog predstavnika treba da ima saglasnost svih potpisnica Aneksa 10 Dejtinskog sporazuma (mandat i ovlaštenja Visokog predstavnika), pa i RS, kao i da njegovo imenovanje mora da potvrdi Savet bezbednosti UN-a.

Nekadašnji Visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling takođe je imenovan na osnovu odluke PIK-a, koji je o tome samo obavestio generalnog sekretara UN.

Slična procedura najavljuje se i sa Šmitom, koji bi 1. avgusta trebalo da preuzme dužnost.

Beta

Check Also

Putin: Upotreba F-16 protiv Rusije!? Odmah postaju legitimna meta, bilo gde!

Ako lovci F-16 budu prebačeni u Ukrajinu, oni će postati legitimna meta Rusije, bilo gde. …