Ruski analitičar najavljuje kraj moći američke imperije

Odbijanje evropskih zemalja da podrže pokušaj Vašingtona da produži embargo na oružje protiv Irana u Savetu bezbednosti UN-a adekvatan je odgovor na politiku koju vode Sjedinjene Države, izjavio je politički analitičar Vladimir Karasev.

Rezolucija SAD o produženju embarga na oružje protiv Irana nije našla podršku članova Saveta bezbednosti UN-a. Samo je jedna Dominikanska Republika glasala za dokument koji su Amerikanci predali na razmatranje.

Rusija i Kina su se izjasnile protiv, dok su ostali odlučili da se suzdrže. Tako 18. oktobra ističe postupak autorizacije za isporuku vojne opreme u Teheran, usvojen u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan bio je primoran da prizna poraz SAD-a. U isto vreme, najviše od svega bio je “razočaran, ali ne i iznenađen” položajem Nemačke, Velike Britanije i Francuske, koje su odbile da podrže svog saveznika.

Stalni predstavnik Ruske Federacije za međunarodne organizacije u Beču Mihail Uljanov zauzvrat je primetio da je Vašington nagađao kakav će biti rezultat glasanja, ali je odlučio da nastavi….

Prema politologu Vladimiru Karasevu, takvo jedinstvo članica UN-a ne simbolizuje samo poraz SAD-a, već i “početak raspada američke imperije”.

Specijalista nema nikakve sumnje da Vašington neće prestati da vrši pritisak na Iran, zanemarujući odluke Saveta bezbednosti UN-a.

Ipak, Sjedinjene Države su od Evrope primile osetljiv šamar, koji više neće tolerisati uvredljive nastupe i pritisak svog „partnera“ zbog “Severnog toka 2”.

Stručnjak vjeruje da međunarodna zajednica sada može jasno videti da nekada moćna supersila danas ostaje bez uticaja.

Ogroman broj unutrašnjih problema i dalje uništava američku ekonomiju. Neuspeh s Iranom samo je prva epizoda, koja će podrazumevati niz novih poraza. Kao rezultat toga, oni će značajno promeniti geopolitičku mapu sveta.

„Svijet se od unipolarnog pretvorio u multipolarni. Bilo da Amerikanci to žele ili ne, vreme diktata njihovih želja prolazi “, rezimirao je Karasev u intervjuu FAN-u.

Ranije, ekspert za oblast konkurentske obaveštajne službe, Roman Romačev, rekao je da napadi na Severni tok 2 mogu da sadrže opasnost za Vašington.

Posebno je specijalista najavio postupak na sudu i pojavu presedana neugodnog za Sjedinjene Države…

Borba.info

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …