NATO KREĆE NA RUSIJU I KINU SA MANJAČE! – VIDEO

Posle vežbe “Trenutni odgovor 21” na zapadnom Balkanu jasno je gde će raditi – duž prostora dodira sa ruskim i beloruskim uticajem.

Nova specijalizovana jedinica američke vojske SFAB, poznata kao „braon beretke“ nije slučajno imala premijeru na Manjači i širom Balkana — na upravo održanoj NATO vežbi „Branilac Evrope 21“.

Amerika ne krije da je ta formacija, o kojoj se malo govori, u službi potiskivanja Rusije i Kine u regionima važnim za SAD.

Iako joj je baza na američkoj teritoriji, jasno je naznačeno da nova jedinica pre svega ima zonu odgovornosti na evropskom kontinentu, a premijeru je doživela testiranjem u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, ali i na Kosovu i Metohiji.

Braon beretke sa Manjače „osmatraju“ Rusiju i Kinu

Vojni analitičar Aleksandar Radić za Sputnjik objašnjava da je reč o takozvanim instruktorskim timovima SAD za podršku saveznicima. Iako, kako kaže, „braon beretke“ nisu bile u pravom planu medijskog izveštavanja tokom vežbe, potpuno je jasna njihova buduća uloga u Evropi:

„Videli smo ih na Manjači, na Krivolaku, u selu Babaj Boks kod Đakovice, a možemo očekivati da će te snage u punoj meri da se koriste za podršku njihovih saveznika koji su istureni pre svega prema Rusiji, jer Amerikanci kao ključnu zonu vide koridor oko Ruske Federacije, od pribaltičkih republika, preko Ukrajine, pa do kavkaskih zemalja koje sa njima imaju dobre političke odnose“, kaže naš sagovornik.

Presedan u formacijskoj praksi američke vojske

On dodaje da je ovakva praksa i ranije postojala u američkoj vojsci, ali da se pokazalo da za savetničke uloge ipak treba naći oficire i podoficire koji su iskusniji, stariji i otresitiji.

Zato su Amerikanci uradili presedan u svojoj formacijskoj praksi, brigadu od 800 ljudi, inače imaju velike brigade od više hiljada vojnika, sve su podigli za rang više, ali su i otvoreno rekli koja je prava namena ove jedinice.

„U saopštenjima Pentagona vrlo precizno se govori o prvim angažovanjima savetnika na području Afrike, da je njima zadatak suzbijanje uticaja Rusije i Kine.

Trenutno se vodi nadmetanje ko će preuzeti duše i srca afričkih režima i zato Amerikanci na području Sahela daju novac za nabavke naoružanja i vojne opreme.

Naravno da će da pošalju i savetnike, a sa druge strane, Rusija se duboko etablirala u Centralnoafričkoj Republici, tamo je osim ruskih organizacija upućena i pomoć u vojnoj tehnici, oklopno-izviđačka vozila BRDM 2.

Takođe, i Kina se veoma trudi da uđe u Afriku, uspostavili su svoju prekomorsku bazu u Džibutiju…“

Šta konkretno rade braon beretke?

Naš sagovornik kaže da je odgovor na ovo pitanje u samom imenu formacije. To je mobilni savetnički tim koji deluje fleksibilno, prema trenutnim, jednokratnim potrebama, reč je o sistemu koji Amerikanci nazivaju skrojeni pristup.

„U okviru brigade su ljudi koji mogu da savetuju pešadiju, tenkiste, artiljerce, ali i obaveštajce, veziste, sanitetsku službu.

Kada se odradi konkretan zadatak u nekoj zemlji, onda upute namenski optimalno organizovan tim, zato su ti timovi tako i napravljeni da su osnovni usredsređeni na obuku kopnene vojske, ali u svakom timu imaju i i obaveštajca koji je tu da pomogne u savladavanju zadataka koji se odnose na izviđanje, jer reč je o taktičkim jedinicama, a ne o klasičnom obaveštajnom radu“, objašnjava ovaj vojni analitičar.

Radić dodaje da Amerikanci ne kriju da je njihov zadatak da sada, koristeći savetnike, odnosno „braon beretke“ kao deo mehanizma svog prisustva, pokušaju da preuzmu kontrolu na terenu i konsoliduju uticaj na teritorijama gde su već prisutni.

Uloga „beretki“ u Evropi

U zemljama u kojima se nađu savetovaće vojsku, ali i policiju, razne druge organizacije koje rade za potrebe države, službe bezbednosti, jedinice koje obezbeđuju granicu.

Našeg sagovornika smo pitali i kakva bi uloga braon beretki mogla da bude u Evropi.

„Ako pravimo analogiju sa prvim iskustvima iz Afrike, možemo da zaključimo gde će savetnici raditi u Evropi, jer Četvrta brigada koja je namenjena za dejstvo na evropskom bojištu, tek sad je stupila na scenu, to je mlada jedinica koja stiče prva iskustva.

Posle vežbe “Trenutni odgovor 21” na zapadnom Balkanu jasno je gde će raditi – duž prostora dodira sa ruskim i beloruskim uticajem.

Očekivano je da ćemo vrlo skoro videti reportaže i američka zvanična saopštenja o prisustvu savetničkih timova recimo u Ukrajini ili na vežbama na Baltiku, Kavkazu ili Gruziji“, siguran je Radić.

Prva od šest novih jedinica američke vojske pod nazivom Brigada za podršku bezbednosnim snagama formirana je pre tri godine.

Ranije su SAD za obuku i savetovanje saveznika angažovale pripadnike regularnih jedinica, ali iskustva iz Iraka i Avganistana su pokazala da su to usko namenski zadaci koje je potrebno poveriti namenski organizovanim i obučenim jedinicama.

Brigada 4. SFAB zadužena za podršku u zoni odgovornosti Evropske komande Američke vojske smeštena je u bazi Fort Karson u Koloradu.

Sputnik

Check Also

Kedmi neočekivano oštro reagovao na „neutralizaciju“ glavnokomandujućeg OSU, Zalužnog!

Situacija sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim nije toliko važna, koliko pokušavaju da joj …