NEUGODAN RAZGOVOR – NE MOŽE AMERIKA, KOJA JE POTPISALA SPORAZUM, DA RUŠI TAJ ISTI SPORAZUM!

Dodik je istakao da je nemoguće da jedna Amerika, koja je napisala i sponzorisala Dejtonski sporazum, ruši taj sporazum.

Predsedavajući Predsedništvom BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je nedavno imao neugodan razgovor sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom kojem je preneo da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv novi visoki predstavnik Kristijan Šmit, jer se njegovim imenovanjem na sednici Saveta za sprovođenje mira krši međunarodno pravo.

Dodik tvrdi kako mu je američki ambasador rekao, da je što se njih tiče, Šmit izabran i da misle da se u BiH treba posvetiri “izgradnji funkcionalne BiH”.

“To funkcionalne znači unitarne BiH”, rekao je Dodik i dodao da je poručio sagovorniku da takve funkcionalne BiH neće biti, javila je agencija Srna prenoseći dodikuvu izjavu za TV Hepi.

Dodik je istakao da je nemoguće da jedna Amerika, koja je napisala i sponzorisala Dejtonski sporazum, ruši taj sporazum.

“Mi ćemo prihvatiti svakog legitimno izabranog visokog predstavnika i s njim sarađivati u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik.

On je podsetio da je institucija visokog predstavnika uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma u kojem je napisano da će strane (Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija BiH i zajednički nivo BiH) dogovoriti i predložiti Savetu bezbednosti kandidata, koji će rezolucijom imenovati usaglašenog kandidata.

Savet za sprovođenje mira (PIK) nedavno je za novog visokog predstavnika u BiH imenovao nemačkog diplomatu Kristijana Šmita, nakon ostavke austrijskog diplomate Valentina Incka, koji je na toj funkciji bio 12 godina.

Nedeljbnik.rs

Check Also

Izvoz LNG-a iz Rusije u Evropsku uniju dostigao istorijski maksimum!

U novembru ove godine izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u zemlje Evropske unije iz Rusije …